A-kassan...

"Från den 7 april har den som är deltidsarbetslös bara rätt till 75 ersättningsdagar i stället för 300. Begränsningsregeln kan göra att den som låter bli att arbeta får större inkomst än den som jobbar deltid.

För den som arbetar tre dagar i veckan och är arbetssökande i två räcker a-kasseersättningen i nästan 9,5 månader med de nya reglerna. Det är inte omöjligt att få ersättning efter det. Men möjligheterna begränsas.


- När gränsen på 75 dagar är nådd kan man bara få a-kasseersättning för de veckor man är helt arbetslös, säger Anna-Lena Leksell, försäkringschef på Unionens a-kassa.


Det innebär att den som bara har jobb ett par dagar en vecka blir utan a-kasseersättning övriga dagar, trots att han eller hon då söker jobb. Det kan, befarar en del, leda till att folk avstår möjligheten att arbeta om det bara rör sig om några timmar här och där.


En anledning till regeringens förändring av reglerna är att det skulle motivera arbetsgivare att erbjuda fler heltidsanställningar."

Utdrag lånat från kollega.se

När de 75 dagarna är slut som måste den arbetande välja mellan att leva på sin halvtid eller säga upp sig och stämpla på heltid! Det finns massor av arbetslösa som kan fylla dennes plats, om personen väljer att säga upp sig, och som arbetsgivare kanske man inte ens har behov av någon på heltid. (Jag förstår att det kan se olika ut på olika arbetsplatser, men jag relaterar till de arbetsplatser jag känner till)

Så hur kan regeringen då tro att denna regel ska motivera arbetsgivarna att skapa heltidstjänster??

Min fundering är vad som händer med dem som inte ens har någon deltidsTJÄNST utan jobbar på timbasis. Har en vän som precis fått veta att hon inte kan ta ett jobb som hon erbjuds(ex-vis på typ två timmar en dag) för om hon gör det så straffas hon och blir utan a-kassa hela den veckan . Hon blir straffad om hon väljer att faktiskt arbeta och göra nytta de där två timmarna! Jag ser liksom ingen rim och reson i det!

Skall hon straffas för att arbetsgivaren inte kan erbjuda henne en heltidstjänst? Arbetsgivaren (i det här fallet) kan inte anställa på heltid eftersom det handlar om ett så oregelbundet arbete. Ena veckan kan min vän timanställas för 3 timmar, veckan därpå kan det bli två heldagar, tredje veckan ingenting alls!

Hon vill ju inget hellre än att få jobba så mycket som möjligt, både av ekonomiska skäl men också för att hålla sitt yrkeskunnande i gång och känna att hon gör nytta. Snacka om att hamna mellan stolarna!
I förlängningen drabbar detta även de brukare som är i behov av de tjänster som hon kan tillhandahålla, eftersom arbetsgivaren "tappar" henne som den oerhört viktiga resurs som hon är.  

Jag trodde, i min enfald, att viljan att arbeta skulle premieras, men inser nu att dessa regler bara kommer att gynna de som vill ligga kvar på sofflocket, visserligen med en dålig a-kasseersättning, men ändå..

Sätter vi de arbetsvilliga i paritet till de stackare som blir av med sin sjukersättning och som ska stå till arbetsmarknadens förfogande.. ja då blir det nästan löjligt alltihopa! Bara det att ingen av dem skrattar! :o(

En ung, frisk och arbetsvillig människa "kan" inte jobba utan att förlora en massa pengar. Den andre är för sjuk för att arbeta, men ska minsann göra det ändå! Även om det blir på bekostnad av dennes hälsa! Helt ofattbart!

Jag fasar för nästa steg i "hetsen mot de arbetslösa" - Uteslutning ur a-kassan för att de tackat nej till tim- och deltidsjobb!! Ett riktigt "Moment 22"-läge att hamna i! :o(

// En som varje dag inser hur lycklig hon är som har ett jobb!


Kommentarer
Postat av: Miiqa - jag överlevde min barndom

Det är synd när insatserna missar sitt mål så fatalt och människor får sämre livsvillkor. Verkligheten och politiken går ju inte ihop på något sätt där..



Hoppas på bättre tider snart!

2009-08-26 @ 16:10:26
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Tack för att du skriver om det här. Min verklighet blir sån snart att jag får nöta soffan istället för att jobba. Ser inte precis fram emot det! Jag gör hellre lite nytta, än inte alls!

2009-08-26 @ 16:20:58
Postat av: Gun

Det är inte klokt vad fel det kan bli, men det här visste jag och många med mig skulle hända. Helt sjukt hur de slår undan benen på människor!

2009-08-26 @ 18:45:30
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Anna-Malin

Det är jättebra att du skriver insändaren. Det behövs massor av påtryckning om detta, men tyvärr verkar inte alliansen ge med sig. Det är jättetråkigt, och det känns verkligen som att man straffas när man jobbar. Skumt!

2009-08-26 @ 19:07:30
Postat av: Egoinas mamma

Jag ogillar hela a-kassa-sysemet. När jag bodde i Norge var a-kassan statlig. Dvs att när man jobbade och betalade skatt var man automatisk utan att fundera på det "med" i a-kassan. Blev man arbetslös hade alla lika rätt till a-kassa då det låg i det automatiska skatte-systemet.



I Sverige kan man av flera olika anledningar fundera på om man borde vara med i a-kassan överhuvudtaget. Kanske heller sätta pengarna in på bankkonto eller lägga de under kudden? Gör som man jag nämnde sist så kan man gå på socialen istället, man blir knappast fattigare av det!

2009-08-26 @ 20:18:18
URL: http://egoinasriktigamamma.blogg.se/
Postat av: Linda Q

Det var så lite så ;)

Ha en fin kväll du också =)

2009-08-26 @ 22:01:31
URL: http://lindaq.se
Postat av: Anonym

är för sjuk för skriva nå vett,igt inlägg mina åsikter får vara tills febern närmar sig 38 Ha en bra kväll



2009-08-26 @ 22:38:18
Postat av: Katinka

Vilken fasa det där är och vad bra att du tar upp det Pia. en eloge till dig.



Jo, min semester rullar på och snart är den slut. Börjar bli riktigt deprimerad faktiskt. Bloggar dåligt och slöar mest. Det får snart bli ändring på det.

2009-08-26 @ 23:23:49
URL: http://presentabel.blogspot.com
Postat av: Marie S

Hej mitt i natten !

Bra skrivet, det börjar bli dax för oss vanliga dödliga att visa vilka det är som verkligen bestämmer i det här landet.... som det ser ut nu så gör arbetsgivare, fack(nästa samma sak som arbetsgivare nu för tiden=polare med varandra)..och sen regeringen, som toppen på det hela.

Det börjar bli en smetiga röra som bara handlar om pengar, ekonomi, pengar... människan bakom finns inte, är bara ett nummer i spelet.

Det här håller inte längre, vad i allsin dar tänker dom med ??



Natti natt.. och sen så surar jag för din blogg inte uppdateras hos mig när du skrivit nåt nytt,

jag missar ju hela tiden :(

Kram♥

2009-08-27 @ 02:23:43
URL: http://svedenholm.blogspot.com
Postat av: Miiqa - jag överlevde min barndom

sv: Jag har, på fullaste allvar, funderat på om man inte kan starta en självmordsklinik i Sverige. Bla för äldre som är på väg att inte klara sig själva längre och som inte vill bli så beroende av andra. Det känns som att det skulle kunna vara ett värdigt alternativ mot att bli ett paket på ett äldreboende.



Tack för komplimangen :D

2009-08-27 @ 08:19:16
URL: http://flischyflaschoo.blogg.se/
Postat av: Jenny

Hejsan USCHHH säger jag vad jobbigt detta är .

Själv är jag hemma med sjukskrivning och har varken a-kassa eller sjukinkomst alltså NOLLAD...

Finns inte liksom.

Nästa år är det min tur att bli hemma utan betalt .

Får väl bli hemmafru verkar det som då jag ej kan arbeta pga sjukdom.

Ta extra jobb.

Var glad att du har JOBB och KAN jobba .

Lycka !

Ps hittade hit via Cina :)

Kram Jenny

2009-08-27 @ 09:49:52
URL: http://jennyringblomman.blogspot.com/
Postat av: Laila

Ja jag blir så jäkla trött! Heja Littorin! :-(

JAg fattar inte vad dom tänkte med när dom skapade detta kaos.

"-Jo men vi vill få ut folk på arbetsmarkanden"

Jo men tjena hej!!!

2009-08-27 @ 10:14:46
URL: http://tillklippt.blogspot.com/
Postat av: JE

Tja, det är svenska folket som röstat fram den regering som nu försämrar villkoren för vanligt folk så mycket de kan. Anmärkningsvärt nog är det nu många av dem som röstade boregerligt som nu klagar mest högljutt. Jag menar inte dig nu, utan gör en allmän iakttagelse. Folket har fått det som folket röstade på. Själv väntar jag bara på nästa val, och hoppas att folk har odlat lite vett sedan sist.

2009-08-27 @ 12:40:05
URL: http://detokigabrokiga.blogspot.com
Postat av: Gun

Sv: Det är läskigt med det där vaccinet, man vet inte vad man ska tro.



Hoppas allt är bra med dig!:)

2009-08-27 @ 15:47:54
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Lotta

Bra skrivet! Det behövs att människor vågar säga ifrån.



Jag misstänker att det finns ett "verklighetsglapp" mellan bestämmande och "vanligt" folk.

2009-08-27 @ 19:45:44
URL: http://dreamsalive.blogg.se/
Postat av: Eva-camilla

Jag håller fullständigt med dig ang a-kassan och dessa konstiga regler..och precis som du försöker jag vara lycklig varje morgon när klockan ringer att jag har ett jobb att gå till! Hm..men om men inte funnits...suck.

Kramar

2009-08-27 @ 21:33:09
URL: http://evamum.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0