Ånger...

... är ett intressant ord och ännu mer intressant är vad människor menar när de använder ordet.

Många kanske säger "jag ångrar att jag inte reste mer när jag var ung", "jag ångrar att jag började röka" eller "jag ångrar att jag inte tog chansen att läsa och rekommendera engelska böcker för ett bokförlag". Ja, just dessa ångermeningar är så klart inte generella utan helt och hållet mina! (Även om jag tror att många kan skriva under på det första och andra citatet!)

Sedan finns det personer som använder ordet på ett litet annat sätt! De åker fast för att ha umgåtts med prostituerade eller så blir de ertappade med att ha tagit emot mutor. Då säger de alltid till media: "Jag ångrar mig så mycket!".

Och då är frågan: ångrar de verkligen själva gärningen eller är det för att de åkt fast som de påstår att de "ångrar" sig!!! Den funderingen kan jag få många gånger!

Vad har du ångrat i ditt liv, sett i backspegeln?

Kommentarer
Postat av: ansepanse

jo, deras ånger är nog för att de åkte fast

jag vet inte om jag precis ångrar något men jag hade kanske gjort lite annorlunda än jag gjorde med livet

2010-03-24 @ 12:37:38
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Renee

Det där med folk som åker fast och säger att dom ångrar sig det retar jag mig på. Klart att dom ångrar att dom åkte fast, inte missbruket eller stölden eller vad det nu är.

2010-03-24 @ 12:59:35
URL: http://reneemari.blogg.se/
Postat av: Selma

Jag ångrar framförallt att jag lät mig styras av så många rädslor. Rädslor som vad skulle folk tycka, kommer någon att kunna älska mig, duger jag och så vidare. Men det är ju egentligen ingen mening alls att ångra bara försöka lära sig och försöka enligt min dotters paroll "Gör om, gör rätt!"

2010-03-24 @ 13:09:06
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Ama de casa

Rien, rien de rien, no je ne regrette rien!

(Ursäkta stavningen...)

Fast det var ju ljug. Jag ångrar en del saker såklart. Just nu ångrar jag mest din punkt nr 2 och att jag inte läste mer språk när det fastnade lättare.

Sen är det ju oftast så att man mest ångrar det man INTE gjorde.

2010-03-24 @ 13:22:24
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: Eva

Det jag ångrar handlar mest om saker jag av olika orsaker inte gjort, stått upp för eller sagt och liknande. Saker jag HAR gjort och ångrar har jag förträngt...;)

2010-03-24 @ 14:07:01
URL: http://kominochtaentitt.blogspot.com
Postat av: Kristina

Såg intervjun med plura när han åktr fastför cocain o jag reagerade på hans sätt att använda ordet ånger. Han ångrade inte att han tagit kokoain men att han gjort människor besvikna. Blir så märkligt då .Vad är det han ångrar?

Jag ångrar att jag inte reste mer innan jag blev trafikskadad, att jag inte gjort mer för andra människor, att jag inte alltid vågat stå upp för det jag trott på eller stått upp men inte hittat ord o handling som jag velat

2010-03-24 @ 14:46:04
URL: http://ruach.blogg.se/
Postat av: Bara Jag

OJ, det kan sluta med en lång utläggning! Ånger kan bero på att man ångrar något man gjort mot sig själv, mot andra eller kanske förstört något. Allt handlar ju i grund och botten om att man har gjort några mer eller mindre lyckade val där resultatet gör att vi i slutändan ångrar oss. När man blir tagen på bar gärning i att göra något fel är det lätt att ångra sig - för det förväntas man att göra. En händelse kan ibland delas upp i två aspekter - på ett sätt ångrar man sig men på ett annat ångrar man sig inte. Känner man ånger gentemot andra fungerar det dåliga samvetet som det ska vilket är positivt. Däremot kan man inte ändra det som hänt och att hålla fast vid känslan av ånger är destruktiv, man får släppa den, då vidare och agera annorlunda nästa gång. Intressant fråga!!

2010-03-24 @ 16:32:39
URL: http://myworldmytruth.blogg.se/
Postat av: ansepanse

SV: okey, du får min del också om du vill :)

2010-03-24 @ 17:13:59
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Magda

Ångra... De finns saker jag önskar hade varit annorlunda i mitt liv... Men de är svårt för mig att säga att jag ångrar dem!! Om saker hade varit annorlunda, om jag hade gjort andra val så hade jag inte haft mina barn... Jag hade inte träffat vissa människor...Jag hade inte varit den person jag är idag, som jag är otroligt stolt över att vara...



De finns saker som jag ångrar... Som tex att jag druckit mjölk o fått svinont i magen... Eller att jag tagit för kalla skor på mig när jag gått ut.. Eller att jag sagt något elakt o överilat till någon...



Men just ordet ångra får mig direkt att tänka på stora saker som verkligen påverkat mig o mitt liv... O där kan jag inte säga att jag ångrar mig...

2010-03-24 @ 18:41:53
URL: http://magdafunderarnu.blogg.se/
Postat av: Gun

Jag ångrar mest att jag inte pluggade mer när jag var ung. Samtidigt vet jag att jag inte hade orkat det då, så egentligen finns ingen anledning att fundera på det.

Jag tror också det kan vara skammen att "åka fast" som gör att vissa ångrar något. Hade de inte åkt fast hade de kanske fortsatt sitt beteende, utan en tanke på ånger.



Sv: Jag håller med dig med det om bloggen, men vill ha läsare och kommentarer, annars är det meningslöst, enligt mig. Och ja, det är fantastiskt vilket stöd man kan få genom bloggen.

2010-03-24 @ 19:20:07
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Agneta

det jag kan ångra mest är att jag lät någon annan styra mig liv i alldeles för många år innan jag fick upp ögonen för att det var ju alldeles galet.



sv: nej, endast en dag hemma är det väldigt sällan jag är utan när jag väl blir sjuk eller förkyld så är det ett par dagar hemma som gäller. Det som är surt är ju att smittan får jag från jobbet, de små sprider sina baciller friskt omkring sig och när ingen stannar hemma för att de är sjuka så verkr jag just nu få allt. Vet faktiskt inte om det kan bero på cellgifterna att immunförsvret är nedsatt för så här ofta har jag aldrig blivit förkyld förrut.

Var kan man fråga om det här med borttagen karensdag som du nämner? Jag kan ju alltid prata med dem, för vissa dagar släpar man sig till jobb trots att reumatism värker men att förlora 1000 kr 2-3 ggr per månad har jag inte råd med.

2010-03-24 @ 20:19:50
URL: http://bigmarlin.blogg.se/
Postat av: Ulrika Fabulousforty

Visst finns det saker som jag önskar att jag kunde göra ogjorda, men inga så allvarliga att jag så här i efterhand känner ånger. Jag har hittills haft turen att klara mig från stora, livsavgörande bakslag och hoppas fortfarande på att hinna med mycket av det som jag annars skulle ångra att jag aldrig gjorde... :)

2010-03-24 @ 20:38:30
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: Kristina J

Det finns nog en hel del att ångra i mitt liv, saker som skulle ha gjort livet lite enklare emellanåt. Men i det stora hela tror jag nog mer att jag ångrar saker som jag kanske INTE gjort, i stället för saker som jag gjort. Men, livet är förhoppningsvis inte slut än på ett tag, så jag kanske hinner med ett och annat till.

2010-03-24 @ 20:55:03
URL: http://mammispammis.se
Postat av: Britt

Just nu känns det inte som om jag ångrar något...men det är för att minnet är kort och jag inte ångrar något jag gjort eller inte gjort idag.



Tror som de flesta att när vuxna åker dit för något de gjort så ångrar de nog att någon kom på dem...inte själva handlingen. Nog borde man som vuxen inse konsekvensen av sitt handlande. Med barn är det lite annat.



sv: Mannen bor och jobbar i Västerås sen dryga året tillbaka.

2010-03-24 @ 21:02:38
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: anna

Jag ångrar att jag inte läst fler språk. Men det går ju fortfarande att göra nåt åt...



Jag ångrar att jag jobbade så länge som lärare trots att det kändes så tungt. Men jag gör i alla fall nåt annat nu.



Jag ångrar att jag vissa gånger blivit onödigt arg på våra barn då de gjort dumheter, bara för att jag varit för trött för att orka med. Men jag är numera noga med att be om förlåtelse ifall det skulle inträffa.



2010-03-24 @ 22:05:10
URL: http://annabackhouse.blogg.se/
Postat av: Cina

Ånger är svårt. Jag tänker att de val jag gjort/gör har jag ju gjort med de förutsättningar jag besitter precis då. När det gått ett tag och jag blivit lite "klokare" hade jag kanske inte alls gjort samma val. Men det visste jag ju inte då, när jag valde. Försöker tänka att jag inte ska ångra mig, men när jag tänker på saker jag gjort MOT min vilja som faktiskt skadat mig, fast jag innerst inne visste att det inte var bra för mig, ja, då ångrar jag mig nog. Fast just då visste eller kunde jag inte bättre.

När det gäller Plura blev jag så jättebesviken. Knepig kille!

2010-03-25 @ 09:37:06
URL: http://cinaslada.blogspot.com/
Postat av: Anonym

jag vet inte om man ska ångra så mycket. man tog ju dom beslut då för just då var verkligheten så...

flummigt, jag vet.

Kanske en sak förresten... jag sa något dumt till en kompis för typ 13 år sedan och det ångrar jag. och det är en skitsak så det skulle vara fånigt att be om ursäkt för det nu men "jag är bättre än så".

2010-03-25 @ 12:05:39
URL: http://kvinnanmedkoftan.blogspot.com/
Postat av: Maria

I och med att såna människor ofta upprepar sina handlingar så skulle jag tänka mig att de ångrar att de åkt fast men sen finns det givetvis undantag.

Jag ångrar att jag inte sagt ifrån mer, att jag inte började sätta ner foten lite tidigare, att jag inte bad om hjälp tidigare, att jag inte kunde visa människor tacksamhet lite tidigare etc. Med tanke på min ångerlista så har jag ett ganska misslyckat liv haha, ångrar typ allt. Men framtiden blir bättre :)

Kram

2010-03-25 @ 18:38:08
URL: http://hundramil.blogspot.com
Postat av: Miiqa

Jag ångrar alla gånger jag sårat eller skadat andra människor (eller mig själv). I övrigt ångrar jag inget. Då när jag höll på att dö så lovade jag mig själv att alltid göra det jag ville, så att jag inte skulle hamna i "ångra"-läget när det väl var dags att gå hädan.

2010-03-27 @ 15:50:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0