Människans bästa vän...

När jag var 12 år gammal så hade min mamma skiftarbete i en gruva i Norrbotten. Min pappa var då sjukpensionerad sedan många år. Min mamma arbetade eftermiddag just den här kvällen som jag ska berätta om. Hon samåkte till och från jobbet med några i byn bredvid vår. Det betydde att pappa måste hämta henne strax före 23.00 i den andra byn. Vår hund Kajsa har en central roll i den här berättelsen.

På den tiden var det vanligt med heltäckningsmatta i vardagsrummet och eftersom vi hade en gråhund(som har en förmåga att släppa massor av hår) så hade vi lärt den att inte gå in i det rummet..

Jag och pappa låg i varsin soffa i vardagsrummet och tittade på tv. Pappa satte vid sextiden en gryta med lite köttsoppa på värmning; med locket på! Men vi somnade bägge två med grytan fortfarande på spisen!

Vaknade plötsligt av att jag hörde Kajsa skälla som besatt. Blev chockad när jag knappt såg dörröppningen av all vit rök överallt. Pappa vaknade av att jag skrek till och han kastade sig upp, tog tag i grytan och kastade ut den i snön. Köttsoppan hade kokat sig helt torr och utvecklade en tjock, giftig vit rök! Plötsligt ringde telefonen och det var mamma som undrade var pappa var för hon hade väntat jättelänge innan hon gick in till byn och ringde. Jag grät i telefonen och sa "det är massor av rök överallt..". Hon blev helt chockad och fattade ju ingenting. Pappa kastade sig i bilen och åkte för att hämta henne. De berättade senare för mig att när de kom hem så hittade de mig ute på gårdsplanen, i trosor, t-shirt och träskor, kramandes hunden! Det var ca 15 minusgrader ute!

Räddningen för oss var Kajsa. Hon hade hoppat på dörrhandtaget och fått upp ytterdörren så röken blandades med frisk luft. Vi har alla efteråt tänkt tanken om vad som hade hänt om mamma arbetat nattskift den kvällen eller om dörren hade varit låst. Vi skulle säkerligen ha rökförgiftats alla tre! Kajsa var verkligen vår bästa vän vid det tillfället! Och efter den kvällen har vi aldrig haft några restriktioner för vilka rum våra hundar får röra sig fritt i! Dessutom införskaffades ett antal brandvarnare...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0