Nä, nu blir jag riktigt upprörd...

Idag klockan 13.00 har FK en presskonferens där de ska presentera en utvärdering av "rehabiliteringskedjan".
Jag undrar om de tänker presentera Jesus också. Hur ska de annars förklara alla mirakler då människor plötsligt är helt friska och arbetsföra, i allafall enligt FK?

FK ska presentera vilka effekter regeringens politik har fått. Ja, en effekt är att Mari-Louise, 61 år, inte orkade mer och valde att ta sitt liv! Hon hade i många år kämpat med både psykiska och fysiska besvär och i början av 2009 skrev hennes läkare att hon inte var arbetskapabel pga kronisk sjukdomsbild.

På ett FK-kontor utreddes om hennes möjligheter att bli förtidspensionär och det lutade åt detta. Men.. på FK:s nationella försäkringscenter i Falun bedömdes hon istället inte vara sjuk nog för ens vanlig sjukskrivning!!! Hur är det möjligt att man på två kontor med samma regelverk kan göra så olika bedömningar?

Mari-Louise hittades död i sitt hem, omgiven av läkarintyg och brev från myndigheter. På ett papper hade hon skrivit "Förlåt mig!". Jag blir så otroligt upprörd, ledsen och förbannad!

Hur många av alla dessa tusentals människor som är eller snart blir helt utförsäkrade, kommer att försöka ta sitt liv? Hur många kommer att lyckas? För att de inte ser någon annan utväg. 

Det finns definitivt en sak som jag skulle göra om jag fick styra Sverige för en dag:

Jag skulle, utan tvekan, avsätta den nuvarande regeringen!

De har försämrat för nästan alla "svaga" i vårt samhälle; de sjuka, de arbetslösa, de gamla! Men gett sänkt skatt för oss som arbetar! Jag betalar hellre mer i skatt om jag vet att våra skyddsnät upprätthålls! De som orkar jobba, ska jobba. De som är sjuka ska få en bra rehabiliteringsplan som är individuellt anpassad och som, utan tidspress, kan få dem tillbaka i arbete. Kroniskt sjuka, som inte kan rehabiliteras, ska få permanent sjukersättning(sjukpension).

Mina varmaste tankar går idag till Mari-Louises familj!

Kommentarer
Postat av: Monica

Jag står upp och applåderar ditt inlägg!

2010-01-13 @ 12:36:32
URL: http://hassedotter.blogghavet.com
Postat av: Kristina

Men så hemskt, jag blir så upprörd. Tack för att du skrive rom det hur hemsk det än är. Tänker oxå på hennes familj

2010-01-13 @ 13:08:55
URL: http://ruach.blogg.se/
Postat av: Diana

Ett mycket bra och upprörande inlägg. Jag håller med dig till fullo! Det är sjukt hur de kan gå på sjuka sådär och alla pensionärer, de som byggt landet, får det bara sämre och sämre.

Jag hoppas precis som du att 2010 blir ett rött år, de stackarna får mycket att ta tag i sen och det kommer ta tid innan det blir "som förr".

2010-01-13 @ 13:53:00
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Gun

Så fruktansvärt upprörande! Ja, undrar hur många som kommer att välja att avsluta sitt liv...många tror jag. Jag kan förstå hur de känner. Det är inte klokt! Jättebra att du tar upp det.

2010-01-13 @ 14:34:14
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Agneta

Ett mycket tänkvärt och bra inlägg som jag gärna vill kunna hänvisa till när jag pratar om just dessa sjukskrivningar, om jag får lov för dig vill säga? jag håller med första kommentaren..en applåd!

2010-01-13 @ 14:38:35
URL: http://bigmarlin.blogg.se/
Postat av: Monica

Sv: Nä, det är inte ofta jag får nån feber heller och om jag får det så blir det inte så mycket, men jodå, jag är sjuk idag och har riktigt ont i halsen.

Jag har inte heller drabbats av FK:s nya regler, men jag har ju jobbarkompisar som har drabbats. På Samhall har dock en ganska human lösning gjorts, men okej, bra vet jag ju inte. Det värsta är ju att folk hela tiden blir misstrodda, för det är ju det det handlar om. Tror regeringen att man VILL vara sjuk? Jag hade gladeligen gett bort alla mina krämpor och jobbat heltid om jag kunde! (Jag jobbar 75% men utan sjukersättning för resten.)

2010-01-13 @ 15:00:47
URL: http://hassedotter.blogghavet.com
Postat av: Renee

Jättebra inlägg! Håller tummarna för att någon inser det tokiga i sjukförsäkringssytemet.

2010-01-13 @ 15:20:48
URL: http://reneemari.blogg.se/
Postat av: Britt

Och det jäkliga är ju att det kan bli fyra år till med samma regeringen...eftersom de flesta faktiskt fått det bättre. De som har det dåligt har ju fått det sämre och klassklyftorna har ökat...men eftersom de flesta tyvärr ser till sin egen välfärd så finns det tyvärr en risk att vi får 4 år till med borgarna.



Mamma hörde en kvinna från någon av de forna öststaterna säga att det är konstigt att Sverige som är ett så rikt land låter pensionärerna betala den högsta skatten. I det fattiga land hon kom från betalar man ingen skatt på pensionen. Så till och med den socialdemokratiska regering vi haft har varit dålig för oss.



Såg Sicko om Amerikas sjukvård och såg Michael Moore resa runt i ett Europa som har det bättre än vi har det. Verkar som om det bakåt för Sverige de senaste 20 åren och värst har det varit de här snart 4 åren.

2010-01-13 @ 15:39:01
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: Em

Jag vet inte vad jag skall säga, jag blir uppriktigt ledsen. Håller med dig till 100% och tycker ditt inlägg är välskrivet. Det märks att du är engagerad och jag vet som sagt inte vad jag skall säga.. Trist är det och FAN ta dom!! (inte DEM, men DOM!!)

2010-01-13 @ 15:58:14
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Diana

Sv: Haha, det är som jag säger... det är lite ironiskt att jag är väldigt bra på att hålla gamla vid liv (väldigt vårdande alltså) men blommor dör så fort jag närmar mig dem! Än så länge är gardrobsblommor det enda som överlevt min "vård", tom kaktusen fick slängas häromdagen (men den hade jag nog råkat övervattna).

2010-01-13 @ 16:47:48
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Kristina J

Ja det är bara att instämma. Jag är dock inte så säker på att de andra partierna hade gjort något annorlunda - känns som att det är samma skrot och korn i bägge lägren faktiskt. Jag vet ex.vis en gammal kollega som är obotligt sjuk i cancer och som nu går omkring och mår jättedåligt och oroar sig för att hon ska "friskförklaras" av FK och därmed måsta sättas i arbete igen - 62 år gammal och jättesjuk. Man tycker ju att hon har nog att oroa sig över i stället för att behöva tänka på sånt.



Sicken värld vi lever i!

2010-01-13 @ 19:14:24
URL: http://mammispammis.se
Postat av: anna

Blir tårögd när jag läser detta. Hur kan det bli så fel??? Hoppas innerligt att vi slipper höra om fler såna fall som det med Mari-Louise! Det måste ske en förändring i sjukförsäkringssystemet NU.



2010-01-13 @ 19:17:37
URL: http://annabackhouse.blogg.se/
Postat av: Agneta

sv: nejdå, jag lämnade ingen liten arg lapp men har funderingar på att skapa en snygg liten designad lapp med bilderna på och en lagom sarkastisk text...fast det finns absolut säkert viktigare saker att lägga energi på så det stannar nog bara vid funderingar (som vanligt)

2010-01-13 @ 20:08:55
URL: http://bigmarlin.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Så oerhört sorgligt och onödigt! Såg dom svarta kvällstidningsrubrikerna på jobbet idag, och det högg till i hjärtat. Det är inget annat än skandal att det ska vara på detta vis!

2010-01-13 @ 21:17:54
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag tittade programmet om Marie-Louise, alldelens hemskt alltså. Jag har en kompis dotter blev av med sitt jobb och hon fick inte stämpla heller för att hov inte varit med i facket så länge. De betydde att hon gjorde sig skulder på hyror och annat. Hon fick ett nytt jobb och jobbade som tusan, hon hade långt över 200 timmar/månad, men då kunde hon börja beta igen det hon var skyldig. Detta var under hösten. I februari gick hon in i väggen, hon orkade inte mer. Hon blev sjukskriven. I slutet av mars kommer att brev från FK, de begär in kompletteringar fr läkaren. Läkaren kompletterar, men det räcker inte, de vill ha ytterligare kompletterngar o läkaren skikcar in. Men damen på fk bedömmer ändå att hon är helt arbetsför, detta besked fick hon i mitten av april. Då hade hon haft sin sista lön i januari= mer hyresskulder och annat.



Hon går då till soc och förklarar läget men de tittar tillbaka i hennes löner vilka har varit stora. Hon visar upp kontoutdrag där man ser att hon betalt av skulder på hyror, vatten, el, telefon osv. Men det räcker inte. De beedömde att de skulle hon ju tänkt på, att hon kanske blir sjukskriven och sparat pengar??! Hur fan kan man veta att man ska bli sjuksriven om flera månader??



Hon fick alltså inga pengar någonstans ifrån oc dras med stora skulder. Hade fk haft snabbare handläggningstider hade hon ju kunnat välja att gå till jobbet och fast hänga bara men då hade hon fått lön ialf.



Som svar till dig: Jo jag tycker oxå fb är ytligt, bloggen är ju en del av en själv och den du är. men många är ju beroende av fb, hur de nu lyckas med det :)



Jag tänkte oxå på att dela ut lösenordet. Men då bör man ju göra det rätt fort till en anhörig. Jah kan ju dö imorgon MEN jag kan leva i 40 år till. Inte för att jag har några hemlisar bland mail, blogg eller fb eller vad det nu kan vara. Men ingen annan än jag vet mina lösenord. Knepigt värre :)

2010-01-13 @ 21:41:26
URL: http://wiccans.wordpress.com
Postat av: litentanta

Det är helt åt helvete, alldeles för höga insatser för borgarna att leka med, vi talar ju om människors liv, men samtidigt sitter jag här och undrar hur sossarna hade skött det hela...



Missuppfatta mig inte, jag är knallandes röd själv, men visst började försämringarna redan innan "de blå" kom till makten? Ok, ok, hårklyverier, jag vet, har idag valt att inte tänka så mycket på det där, kanske bara blir just i dag jag hoppar över det dock, för man kan ju inte blunda för verkligheten, snart står jag kanske där själv :-(



Väldigt bra skrivet, stor applåd från andra sidan älven, den rätta sidan alltså! ;-)

2010-01-13 @ 22:35:58
URL: http://litentanta.blogg.se/
Postat av: Jag

Hej Pia

JAG har för tillfället varit tvungen att stänga min blogg(Ensam mamma...)



Av olika orsaker som jag inte tänker gå in på här o nu... Kan bli så att jag återupptar den senare.... Men om du vill följa mig i allafall kan du läsa o kommentera på http://magdafunderanu.blogg.se



Kram M

2010-01-14 @ 09:00:42
Postat av: Maria Nyberg

Så bra skrivet!!!

2010-01-14 @ 10:10:49
Postat av: Cina

Ja du Pia!

Bra skrivet och bra ATT du skriver om det! Jag såg programmet och ja, man blir förundrad och bestört. Så det har blivit! Det väcktes många frågor under tiden jag såg programmet.

Jag är nu en av alla dessa utförsäkrade, eller "omförsäkrade" som vissa politiker väljer att kalla oss. Det är lite svajigt, det ska erkännas, och då tillhör jag absolut inte de värst drabbade men ändå. Inte blir jag fortare frisk precis. Hur det kan gå till har jag skrivit om inne hos mig idag.

Varm kram!

2010-01-14 @ 10:19:53
URL: http://cinaslada.blogspot.com/
Postat av: Cina

Jag glömde berätta att jag länkat till dig inne hos mig. Det här inlägget behöver så många som möjligt se, hoppas du inte misstycker! Då får du hojta till och jag bryter länken!

2010-01-14 @ 10:22:30
URL: http://cinaslada.blogspot.com/
Postat av: ansepanse

jag tittade också på det programmet, det är helt enkelt upprörande, hemskt och jag mådde så illa av det

självklart går våra tankar till de efterlevande

kramar

2010-01-14 @ 12:37:15
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Pillargontanten

Alltså, kanonbra! skrivet alltså, dagen mest tänkvärda inllägg, jag länkar till det!

Ju fler som reagerar desto bättre!

2010-01-14 @ 12:47:47
URL: http://pillargontanten.blogspot.com/
Postat av: Selma

Det är bedrövligt att man angriper problemet med att människor inte fått vettig rehabilitering med att dra in ersättningen.

2010-01-14 @ 15:14:23
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Malin

Bra och viktigt! Snart val, förhoppningsvis ny regering men kanske samma status tyvärr om jag får skåda in i framtiden. SUCK!

2010-01-14 @ 15:35:59
Postat av: imse

Bra, bra, bra! Jag har skrivit om samma sak idag.

2010-01-14 @ 16:09:58
URL: http://zvammel.blogspot.com
Postat av: Kerstin

ENIG!!!

2010-01-14 @ 17:03:17
URL: http://osloskanskan.blogspot.com
Postat av: Laila

Ja du... Den första tanken jag fick när regeringen kom med sitt förslag om den här ändringen var just att folk kommer ta livet av sig. Det är så syniskt att ens tänka på att folk ska vara "friska" efter en viss tid.

JAg såg också programmet igår och det gjorde så ont inombords.



Jag håller helt och fullt med dig i det här fallet!

2010-01-14 @ 17:12:49
URL: http://tillklippt.blogspot.com/
Postat av: Diana

Sv: visst är det irriterande med personer som bara skriver för att de förväntar sig en kommentar tillbaka, utan att egentligen bry sig om innehållet i det som skrivs. Dock försöker jag svara på alla kommentarer jag får, även om det bara blir ett litet "tack" vet själv hur glad jag blir när jag får en kommentar. Men de som bara skriver typ: kom in och tävla, de bojkottar jag. :)

2010-01-14 @ 20:16:57
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Dreamsalive

Håller med!

2010-01-14 @ 22:44:38
URL: http://dreamsalive.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0