Straff...

Jag tycker att vi ofta har väldigt märkliga straffpåföljder på brott här i Sverige. Här kommer några exempel på domar utdömda av Tingsrätten eller Hovrätten:

- Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för en man som torterat sin lilla styvson på de mest skrämmande sätt!

- En man som försöker stjäla två starköl och en "dunk" vin och döms till ett års fängelse.

- En man dömdes på elva punkter till villkorlig dom för kvinnomisshandel.

- En förskolechef med eget företag lurade staten på 13 miljoner kronor. Domen blev fem års fängelse i Tingsrätten. 

- En man dömdes för sexuella övergrepp mot en 4-åriga flicka. Hovrätten sänkte straffet från tre år till två års fängelse, eftersom flickan sov när övergreppen skedde!

- En man som smugglat in en stor mängd alkohol döms till åtta månaders fängelse

- Två män(32 och 16 år) söp ner en 13-årig flicka och våldtog henne. Männen dömdes i Tingsrätten till 5 års fängelse resp 1 års sluten ungdomsvård. Hovrätten ändrade dock straffet till åtta månaders fängelse resp en månads sluten ungdomsvård med motiveringen att flickan druckit sig hjälplös helt frivilligt!

- Piratkopiering och fildelning kan ge allt från böter upp till två års fängelse. Pirate Bay-domen löd: ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd.

Är det någon annan är jag som ser ett mönster här? Att "saker" är viktigare än människor?   
Kommentarer
Postat av: Kristina J

Ja visst är det så! Man blir mörkrädd när man ser hur de resonerar när det gäller övergrepp på barn och kvinnor. Måntro om de någonsin tänker skriva om lagarna som för det mesta är uråldriga och ej reviderade sedan urminnes tider.

2009-12-12 @ 15:25:48
URL: http://mammispammis.se
Postat av: anna

Ja, det är f-n inte klokt!!

Vad är viktigast, liksom?? Människor eller saker... valet borde inte vara så svårt! Och ändå ser lagstiftningen ut som den gör. Kommer aldrig att förstå varför. :(Sv:Idag har vi haft besök av barnens farmor och hennes fästman. De hade med julklappar till barnen och så har vi klätt granen och bakat pepparkakor.

Mysigt! :)

2009-12-12 @ 16:18:21
URL: http://annabackhouse.blogg.se/
Postat av: imse

Ja, dessvärre är det så. Barn och kvinnor står inte högt i kurs.Kram

2009-12-12 @ 17:12:27
URL: http://zvammel.blogspot.com
Postat av: Britt

Sverige har för snällt dom... Jag tycker det bör mer strängare. Jag blir så irriterad... Kram

2009-12-12 @ 18:24:32
URL: http://bijaadjo.blogg.se/
Postat av: Em

Jag vet inte vad jag skall säga.. Det är så sorgligt när offren lider längre tid än gärningsmannen straffas. Det finns ingen förnuft eller logik i det hela.

2009-12-12 @ 18:46:20
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Petter-Nicklas

Å andra sidan kan det bli missvisande att bara rada upp domar. Domstolen måste döma utifrån vad lagboken säger, oavsett vad de än personligen anser. Och lagboken är ju ganska fyrkantig, den tar inte hänsyn till personliga situationer utan en massa annat.Men det är sjukt att slutresultaten kan bli så sneda.

2009-12-12 @ 19:17:00
URL: http://antistorbloggare.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag håller med ibland kommer dator tiden i lite skymundan o när man inte hunnit uppdatera en dag på bloggen så faller gärna en eller ett par till :)

Viist är det sjukt hur man bestraffar, du får ett längre straff för tjuvjakt eller stöld av statens pengar än om man tar livet av nån, hel sjukt!Hoppas du känner dig utvilad efter att ha semestrat hos mamma en vecka

2009-12-12 @ 19:31:24
URL: http://wiccans.wordpress.com
Postat av: Patrik | Bloggliv.WS | Livet i Bloggform

Jo, så är det nog. Att saker är viktigare än människor. Men viktigast i landet är skatten. Om staten får för sig att man betalat för lite skatt eller något så är man skyldig tills man själv bevisat motsatsen. Går man istället ut och slår ihjäl någon så är man oskyldig tills en myndighet bevisat motsatsen.Sv: Nä, jag har inte testat spikmatta. Har mest tänkt att det är en "fluga" som kanske inte fungerar på riktigt. Men det kan ju vara så att det fungerar och då skulle det vara värt ett försök.

2009-12-12 @ 19:46:44
URL: http://bloggliv.ws
Postat av: Agneta

ja oj, det här med straff har vi diskuterat massor härhemma och även på jobbet. Det är fullständigt horribelt ibland hur de sätter straffsatserna och vad som kan ligga till grund för att det ibland sänks eller uteblir straff helt och hållet.

Sv: härkigt med sol även uppe hos dig..men nog trodde jag att ni hade snö nu! Vi ska fira jul i Värmland och jag har ställt som krav att snö måste det finnas om jag ska köra 60 mil för att komma dit till jul ;-). Önskar en vit jul mest av allt

2009-12-12 @ 21:18:48
URL: http://bigmarlin.blogg.se/
Postat av: Britt

Jag minns en kille i Gällivare som körde ihjäl en 16-årig flicka på 80-talet. Han fick villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död. Några år senare åker samma kille in för stöld av navkapslar på en SAAB och fick samma dom för det! Till och med han tyckte att det var helt fel. nu fick han väl samhällets straff några gånger efter den dumma fyllekörningen då Eva dog genom att han i princip dagligen åkte på stryk. Han tyckte nog att alla hade rätt att slå honom...men så ska det ju inte vara. Det hade varit så mycket bättre för alla om han fått ett ordentligt straff.

2009-12-12 @ 23:47:23
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: Dom kallar mig Yngve

Det är en vansinnig värld vi lever i, när de materiella tingen går före ett liv på prioriteringslistan. Jag undrar hur människorna bakom dessa lagar och människorna som sitter där och delar ut straffen tänker. Hur skulle de själva vilja ha det? Hur skulle det kännas om det var deras dotter som blev våldtagen, deras pappa som ofrivilligt ifrågtogs sitt liv, eller deras vän utsattes för brutal misshandel? Är det då fortfarande så fruktansvärt med spritsmuggel och piratkopierade filmer, kan man ju undra.För övrigt: mycket trevlig blogg, jag kommer att fortsätta kika in här :)

2009-12-16 @ 21:13:30
URL: http://antipod.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0