Bråda tider...

Mycket "sista-minuten"-saker som ska fixas innan Carro hoppar på flyget till det stora landet i väster. Igår fick hon flygbiljetterna; nu är det definitivt på riktigt! :)

Nu ska jag cykla iväg till en loppis vid gamla bryggeriet. I morgon blir det en loppisrunda i Stöcksjö. Det är loppis längs en väg i byn, alla (nåja) boende har ställt ut bord vid sina uppfarter. Var där förra året och det blev en mysig promenad och några trevliga fynd. Hoppas på en repris i år, men den iskalla luften behöver inte repriseras utan vädret kan gärna få vara som idag = +24! :)

En random bild tagen på mammas fina gård

Dansa barfota i parken...

Det var en ljuvlig känsla att dansa barfota i Vänortsparken idag. Det var afro-dans och vi var rätt många som samlades i parken, i solen, för en timmes intensiv dans. Att känna gräset mellan tårna är ju fantastiskt! Tänk, att vi har naturen så nära inpå oss.. Vilken lycka!!

Tidigare i dag cyklade jag och Johanna ner på stan. Vi gick runt och kikade i affärer, gjorde lite ärenden och sedan satt vi på en bänk på Renmarkstorget, där vi käkade varsin sallad. Köpte boken "The Secret" för presentkortet som jag fått efter att ha svarat på frågor på panel.se.

I morgon blir det nog gymmet med tjejerna. Och sedan är det date med tvättstugan. Same procedure as always, liksom!

Ett väldigt blött spindelnät. Så går det när man inte har satt upp något tak! ;)

© P Hagman

Lägg av!!!

Hur kan en man, som förgripit och ofredat 47 barn, endast få två års fängelse och utvisning som straff? Den domen är ju f-n ett skämt! :(


Senaste tiden i bilder...

Tappade all blogglust här ett tag. Det funkade liksom inte att försöka skriva något roligt när hjärtat kändes så tungt. Tungt besked om en nära vän och sedan det ofattbara som hände i Norge. Luften gick liksom ur en!

Jag är dock otroligt imponerad av Jens Stoltenberg. Han har visat sig hålla en fin balans mellan att vara myndighetspersonen Stoltenberg och medmänniskan Jens! Ett uppdrag som inte kan vara det lättaste.
_________________________________________________________________________________________

Så.. vad har hänt sedan sist?

Jo, min bror med fru, brorsdotter med sambo och dotter samt brorson med dotter bilade ner till Umeå. De bodde i en stuga på Nydala. Vi grillade hos oss första kvällen och dagen efter blev det en tur ner på stan och middag på Eurasia. Tack brorsan för det! Sedan var vi upp en kväll till stugan deras och blev bjuden på grillat.

Så här såg det ut när vi checkat deras stuga första kvällen och tog genvägen över fotbollsplanen till parkeringen. Fukten i gräset och dimslingan över planen gjorde att jag fick höstkänning! Och det kändes lite för tidigt..


Det blev också ett besök på tropikcentret i Holmsund. Precis som alla tidigare gånger så fick Johanna hålla i en orm!


Tjejerna tillbringade helgen på Trästocksfestivalen i Skellefteå, där de tältade i tre nätter. Sluttampen på sista natten blev dock inte så kul. Movits spelade och Johanna blev upptryckt mot staketet och klämde armen ordentligt. Men hon fick snabbt sjukvårdshjälp. De trodde inte något var brutet och lindade om armen. Maken åkte upp tidigt på morgonen för att hämta hem dem. För säkerhets skull  åkte de in på akuten i Umeå och röntgen gjordes. Tack och lov så var inget brutet.

Själv åkte jag med brorsan norrut, hem till byn och mamma. Och fick mig det där "annars-blir-det-ju-ingen-sommar"-doppet i älven. Kan det ha varit +16 gr i vattnet?? Nåja, det var uppfriskande härligt för luften var jättevarm! :)


Tjejbastukväll i Särkijärvi i lördags.. Prickarna ni ser därute i vattnet är bastubadarna. Själv stod jag både obastad och torrskodd på stranden! :)


Efter ett par timmar i Särkijärvi åkte vi hem till Eva-Lena. Där bjöds vi på en massa gott. Sedan sjöng vi. Massor sjöng vi. Jag sjöng så mycket att jag faktiskt var hes dagen efter! :) Oj så kul det var! Drog sedan vidare till pubkvällen i byn bredvid. Mamma var vår glada chaufför under kvällen!! Mycket prat och en hel del dans blev det där på Folkets Hus i Hakkas.

Söndagen bjöd på lite regn. Men på eftermiddagen duggade det bara lätt, så då beslutade vi oss för att göra ett besök i vår koja i skogen. Det var väldigt varmt ute så vi grät inte direkt över att det var mulet! :)

Här en bild över hur en myr kan se ut efter att torv brutits på den. Just den här delen har dock fått "växa igen"..


Jag jobbade faktiskt en sommar på "torven", som vi kallade det. Jag och kompisen Monica rensade diken i sju veckor. Och vi räknade ut att vi hade gått långt över tjugo mil därute på fälten. Jädrar, vilka vadmuskler vi hade då! Ibland hamnade vi i små tromber och jag minns att jag tvättade bort torvpulver ur öronen och näsan flera dagar efter jag slutat jobba där. Det var ett hårt, men väldigt roligt jobb. Alla traktorförarna var killar, så vi led ingen större nöd! ;)

Det enda, men jäkligt stora problem vi hade var att vi inte hade någonstans att tjuvröka. För vet ni hur lättantändlig torv är? Det visste vi och hade ingen lust att vara orsaken till en sådan brand! Då skulle man kunna snacka om att sitta med "handen i kakburken", så att säga :) Och ett av de största fältet, som vi jobbade på, låg dessutom nedanför mina föräldrars hus. Och vi syntes där vi gick på det bruna fältet! Jösses, all denna rökplanering upptog mycket av vår tid! :)

Så hur gjorde vi då? Ja, vi i princip satt ner i de vattenfyllda, jättedjupa dikena. Man kan nästan säga att vi rökte under vattnet för så noga var vi med att ingen glöd skulle råka sprätta iväg på torven! :)

På tal om det.. Det går fortfarande väldigt bra att inte röka.

Kom så fram till vår koja. Det är ett stort rum på ca 10 kvm med två sängar, ett bord, två bänkar, ett skåp och en kamin. Vi sopade väggar, tak och golv. Vi putsade även fönstren och hängde upp rena gardiner. Kojan är riktigt mysig och jag är jätteglad att vi tog oss tiden att gå dit.


Så här ser den ut på utsidan:Det finns ett utedass också, men tvivlar på att någon varit inne där på ett tag med tanke på spindelnätet! :)


På promenaden hem hittade vi tyvärr inte mer än ett fåtal av sådana här bär, "skogens guld"!


Igår var vi in till Gällivare. En skoaffär, "Dojjan", hade 70%-ig utförsäljning så där hittade vi varsina par skor! Mina är de ankelhöga pjucksen. Dessutom köpte mamma ett par fejk-Converse hos Sko-Göran.

Sen blev det ju ett återbesök hos "Spara & Slösa"-Siv. Där handlade vi kläder för 9000:-! Men, med 90% rabatt så blev det under tusenlappen för tretton plagg. Sådant gillas! :) Orkar dock inte sätta in bilder på plaggen.. det tar sådan jäkla tid att ladda upp dem här.

För nästan två timmar sedan blev det plötsligt strömavbrott. Tur att jag hade fulltankad laptop! Eftersom vi var på väg till ICA i Hakkas så avvaktade vi till strömmen kom tillbaka. Ringde för säkerhets skull ICA och kollade. "Jo, strömmen var tillbaka även där"! Så vi tog bilen, åkte till byn bredvid och körde upp framför ett.. mörklagt ICA.
Shit, tänkte vi.

Men vi fick gå in och handla, men bara för att vi hade kontanter på oss.. Det roliga var att vi fick låna en ficklampa att lysa i gångarna med! Och den behövdes för det var ordentligt mörkt därinne. Hahaha.. Det var ett sådant där "once in a lifetime-moment, liksom.. Kassan funkade trots strömavbrottet, den hade något "reservgrejs" som höll en stund utan ström. Men när kassörskan precis hade scannat in alla våra varor och genomfört hela köpet.. då dog kassan! Puh, vilken tur vi hade!

Nu ska jag försöka packa min väska inför hemresa i morgon. Strömlöst är det fortfarande. Måste googla lite för att se om det är åsknedslag som är orsaken till det. Nästa gång ni hör av mig är nog när jag är hemma i Umeå igen.Chockad...

Jag förstod, när jag lade mig inatt, att antalet döda på Utöya skulle stiga under natten och morgonen. Men jag hade aldrig kunnat tro att dödstalen skulle uppgå till så många som 84 människor. ÅTTIOFYRA människor! Och flertalet av dessa är ungdomar. Ungdomar som litade på "polismannen" som ropade att det var okej att komma fram från gömmorna. Ungdomar som, när de såg "polisen", trodde att de såg trygghet, när de i själva verket mötte sin värsta mardröm! Det är så fruktansvärt att det inte går att ta in! Det finns inga ord!

De varmaste tankarna till alla berörda i Norge! <3En solig och varm dag...

... blev en svart kväll, i och med attentaten i Norge. Det är fruktansvärt det som hänt. I skrivande stund är det bekräftat att det är sju personer som omkommit i Oslo centrum. Hur många som blivit skjutna på Utöya är det ingen som vet än, men tio döda är bekräftade så här långt. Det är helt sanslöst!

Är det en ensam galning som gjort detta? Eller är det en terrororganisation som ligger bakom attentaten?

Mina tankar går till alla skadade och till de anhöriga till både skadade och döda.

Utbytesstudent...

Shit, det börjar närma sig. Med stormsteg. Läskigt och spännande på samma gång. Carros avresa till USA är satt till den 9 augusti. Idag fick vi en avi om att det finns ett brev att hämta på Preem. Det var passet och visumet som kommit. De är ju snabba, de där ambassadmänniskorna.

Nu väntar hon bara på att få flygbiljetterna. Första stopp blir New York och Soft Landing Camp. Där kommer hon att i tre dagar få umgås med både svenska och andra nordiska utbytesstudenter som åker med samma organisation som hon. Växla lite pengar måste vi också göra. 6,49 SEK kostar 1 US Dollar för närvarande. Det gillas!! :)

Så det börjar bli dags att hämta upp resväskan och provpacka den. Packa grejer för 10 månaders vistelse i USA. Det måste vara "lätta" beslut om vad som ska med. Endast 23 kg får väskan väga. Att betala för övervikt vill vi inte. Presenter till värdfamiljen är inköpta, men en av dessa kanske vi får skicka som julklapp istället. Den väger nämligen 1 kg! ;)

Men sen vill jag inte riktigt tänka längre! För då gör det ont i hjärtat. Att det snart blir dags att säga hejdå på flygplatsen. Att jag inte får krama henne på nästan tio månader. Samtidigt som jag vill att hon ska komma sig iväg på detta stora äventyr. På denna resa som kommer att ge henne massor av erfarenhet och kunskap. Så känslorna kring vistelsen i USA är, som ni förstår, väldigt dubbel! :)

Tack och lov har vi Johanna kvar härhemma. Tänk om även hon planerat att åka iväg på ett utbytesår?! Det hade blivit ännu tuffare för mammahjärtat! :)

Men, som jag berättat tidigare så kommer Johanna att få ett sorts utbyte hon också, men här på hemmaplan. Hon blir värdsyster till 17-åriga Anna från Taiwan, som landar i Umeå den 20 augusti. Det ska bli jättespännande, för oss alla. Hon flyttade till Kina när hon gick i tredje klass och har bott i USA i två år. Året i Sverige(en termin hos oss) blir alltså hennes tredje år som utbytesstudent!

Det blir en spännande och rolig tid för oss alla framöver! :)Hemma igen...

Det blev tre dagar hos svärmor i Mariestad. Det innebar släktträff, loppiskartongsrensning och många glada skratt. Dessutom tajmade vi in vårt besök så bra att vi fick träffa en rätt nykläckt bebis också! :)


Vi tog oss också till Kristinehamn för att hämta makens nya "pärla", en vit PV Sport. Lite kul var också att brorsan till en tidigare ägare bodde i närheten och där hade ett nostalgicafé. Vi åkte dit och han och frun blev jätteglada över att få se bilen igen. Speciellt frun som hade kört den rätt mycket! :)


På söndagen bar det vidare till bloggvännen Ia och hennes Micke. De hyr ett torp utanför Västerås. Där skulle vi lämna pv:n ett par dagar. Det tackar vi speciellt för! Vi kände nämligen inte för att ta med oss två bilar in till Stockholm. Väl i torpet bjöds vi på god lunch och åskväder!! ;) Lite hurviga blev vi, det kändes verkligen att temperaturen sjönk när regnet kom! Men det spelade ingen roll, för jag tyckte att det var så himla roligt att få träffa dem och speciellt Ia förstås. Kul att få höra hennes gotländska! :)

Dottern tog en bild med mobilen. Observera det fina torpet och omgivningarna bakom oss. Jag förstår nu varför hon längtar dit när hon är i sin lägenhet i stan.


Så var det dags för den sista längre stoppet på vår road trip, Stockholm. Har ju världens bästa kusin som lånade ut sitt hus under de två dagarna som vi skulle vara i huvudstaden. På måndagen blev det tidig uppstigning för då skulle jag och Carro till Amerikanska ambassaden. Träffade på en mor och dotter från Ö-vik, som också skulle ordna med visum. Vi fick stå i kö utanför ambassaden i en timme ungefär. När våra tjejer blivit inkallade gick jag och mamma Mia iväg till Sveriges Radio där vi tog en fika tillsammans. Det tog väl drygt en timme innan tjejerna var klara och utsläppta igen! :)


Jag och Carro tog bussen in till stan igen och gjorde "Götgatan". Anders och Johanna kom efter ett tag och då gick vi ner mot Gamla stan och SF-bokhandeln.


Sedan mötte vi upp med familjen Ekeståhl-Unger och vi hamnade på slottsgården där vaktavlösningen ägde rum.


Tillsammans tog vi sedan Djurgårdsfärjan över till Gröna Lund.
Det ser inte ut att vara speciellt fint väder, men för mig var det perfekt. Tillräckligt många plusgrader(läs +25) för att kunna gå lättklädd även om solen inte skiner; det är min definition på bra sommarväder! :) Det var så skönt att det inte var strålande sol för då hade jag inte pallat att gå där. Det verkade nämligen inte finnas speciellt många "skuggiga" sittplatser.

Det är stor skillnad på Gröna Lund och Liseberg, den saken är klar. En förklaring till att Göteborg "vinner" är att Liseberg har en betydligt större yta till sitt förfogande och det är A och O liksom. Där är det lummigt och grönt och man kan njuta och strosa runt ett par timmar där utan att behöva åka en enda attraktion. Vill man komma ifrån värsta "larmet" så finns det små "parker" med bänkar lite här och var. Liksom lite på sidan om.

På Grönan kändes det som om man satt fokus på att trycka in så många attraktioner som möjligt på en alltför liten yta. Men, nu är jag en sådan som inte åker speciellt många attraktioner och är en som värdesätter skuggiga, lugna platser.. Därför passar Liseberg mig bättre än Grönan. De "galningar" som åker det mesta, ja de struntar nog i mysfaktorn utan lägger förmodligen större vikt på att det ska bli många häftiga åk istället! Och det kanske är det en nöjespark går ut på! :)På tisdag förmiddag vinkade vi hejdå till huvudstaden och åkte mot Västerås igen. Träffade Ia när vi hämtade PV:n och sedan delade vi på oss inför resan norrut. Maken och Johanna i PV:n och jag och Carro i Forden.

I Sundsvallstrakten förändrade sig landsskapet markant. Från soligt och somrigt till senhöstigt och snöigt!! Lite chockartat faktiskt. Temperaturen sjönk hastigt från +22 grader till +14! Fick efteråt höra att det regnat så våldsamt att affärer tvingats stänga och massor av källare blivit översvämmade.

Här kommer ett mobilfoto av hageldrivorna!!


Hemma vid 20-tiden och himlars så skönt det var att få lägga sig i sin egna säng! Det finns allt en sanning i talesättet "Borta bra, men hemma bäst"!!! :)

Det har varit en underbar road trip och framför allt att vi gjort den tillsammans, hela familjen. Vi har haft roligt allihopa och jag kommer verkligen att spara resan i min minnesbank!

Nästa år blir det också familjeaktiviteter. Resa till USA för att hämta hem Carro och PV-träff på Gotland. Dessutom har vi en bal och en student att fixa också! Kanske borde köpa en Trisslott.. eller nå't?! ;)Det var endast fem län som vi inte åkt igenom eller stannat i. Dessa var Jämtlands, Härjedalen, Dalarna, Kalmar och Gotlands län. Inte illa, inte illa alls!! :)
Åh nej...

Fick veta att min vän fått ett tungt besked. Cancer. Igen. Livet är bra orättvist. Och jag har svårt att få orden på pränt.


Telefonkabel...

Åh, jag får så dåligt samvete när jag ser hur många som varit in här varje dag. Förgäves! Aldrig något nytt att vare sig läsa eller titta på. I'm so sorry!!! Om jag bara hade orkat fatta hur man mobilbloggar så kanske det hade varit lite roligare för er.

Dessutom har min telefonkabel varit spårlöst försvunnen. Eller.. den är fortfarande borta, men nu har jag fått låna en kabel för att kunna få in alla bilder på datorn.

Förresten.. PV-träffen i Vrigstad hade Bosse Bildoktorn som konfrencier tillsammans med en snubbe som tydligen var en populär lokal radioprofil. Minns tyvärr inte vad han hette, men snacka kunde de.. bägge två!! :)Igår reste vi mellan Småland(Markaryd), Skåne och Blekinge(Olofström). För en norrlänning som mig är det helt ofattbart att man på ca en timme i bil kan röra sig mellan tre landskap! :) Vi = Hagmans och Jönssons! :)

Fick en guidad tur på kameramuséet av min kollegas pappa, Nils-Harald. Det var skitskoj, verkligen. Och dessutom hade han en förmåga att berätta anekdoter och ge fakta på ett engagerande sätt! Vi var nöjda allihopa. Vi fick också gå in i ett rum intill.. till Galgmuséet. Ja, galgar som man hänger kläder på!! Alla har vi olika samlaridéer! :)

Har tyvärr inga bilder därifrån, för de sitter i systemkameran. Och som vanligt lär jag få vänta tills damen, som äger kameran, redigerat dem! :) Däremot har jag en bild från altanen i min kollegas barndomshem. Där blev vi bjudna på fantastiskt gott fika innan rundturen på muséet!Sedan åkte vi till Motormuséet, men där var det bara karlarna och två av tjejerna som gick in. Vi andra drog in på "stan", kollade i lite affärer och sedan åkte vi till ett antikvariat. Men huvaligen så dyrt det var!! :( Helt sanslösa priser på begagnade saker. T ex 60 kronor för en pocketbok av... Nora Roberts! Men vad vet jag.. det kanske var en 1:a utgåva, därav priset!! :)

De som var på Motormuséet var jättenöjda med rundturen kring de gamla bilarna. Ett stort tack till Kjell för hans guidning!

Väl tillbaka i Markaryd blev det grillning för hela slanten.

Här några bilder från en promenad i omgivningarna:


Mmmm, smultron är gott!! Ursäkta den suddiga bilden!


(Klicka på de mindre bilderna så blir de större)

I tisdags åkte vi till Helsingborg hela gänget. Där käkade vi mackor på Ebbas fik, ett annorlunda, men fint ställe.


Sedan tog vi båten till Helsingör. Och väl där handlade vi diverse grejer.. på H&M!! Lite knäppt.. åka över till Danmark för att gå på Hennes & Mauritz!! Ja, vi besökte väl också några andra butiker, typ sådana med flytande innehåll :)
Igår morse åkte vi till... Ullared!! Min käre make försökte övertyga mig om att det var en himlans lång omväg att åka dit på vägen till Mariestad.. hahaha!! Vi hade en lista på vad vi planerat att köpa och höll oss rätt bra till den listan. Det var ett trevligt ställe, lagom med folk och hamnade som nr 2 i kassan = väldigt kort väntetid alltså! Sådant gillas!

Sedan var det tänkt att maken skulle förbi något reservdelsställe i Fristad(utanför Borås), men det visade sig stänga redan klockan fyra. När vi insåg att vi inte skulle hinna dit bestämde vi oss för att stanna till i Göteborg. Träffade fina Joyris och hennes två barn i Botaniska trädgården. Sedan gick vi till Slottsskogen för att gå runt lite. Men oj så slitet det var jämfört med för fem år sedan! :( Åkte ner på stan och gick längs Avenyn och käkade på "Lasse på Heden" innan vi körde vidare till Mariestad.

Och där är vi nu. Och här stannar vi i tre dagar :)
PV-träff...

Se där.. nu funkar visst det mobila bredbandet vilket gör att jag kanske kan få ut ett litet inlägg.. Dock blir det jättetrist innehållande bara text eftersom jag inte haft tid att föra över några bilder..

Torsdagskvällen tillbringade vi tillsammans med familjen Jönsson. En kväll där vi skrattade så mycket att vi säkert förlängt livet med tio år! :)

Igår promenerade vi runt lite i Vrigstad och på slaget klockan två gick vi till Erikshjälpen, en second hand-butik. Det var kul och billigt!! Efter det gick jag till Wärdshuset där jag träffade Anna och hennes fina familj. Även Micke och Marie var med. Det var så kul att få träffa dem live, liksom.

På kvällen var det invigning av själva träffen och det bjöds på viltklämma. Vi kom i allafall fram till att det inte var renkött i klämman.. Det hade känts lite konstigt; att åka från Norrland till Småland för att bli bjuden på renkött! :)

Nu sitter jag här och bloggar innan vi ska åka i väg till rallystarten. Det ska bli kul att se lite mer av omgivningarna häromkring. Ska försöka få in lite bilder i kväll.. Kanske en bild på makens nya kärlek också! :)

RSS 2.0