Mössa på huvudet...

Det är många som klagar över ungdomarnas sätt att jämt ha sina mössor på sig. Det är tjafs mellan lärare och elever om mössans vara eller inte vara i klassrummet. Det finns vissa ungdomar som har sin kära mössa som fastklistrad på skallen att man undrar om de ens tar bort den när de sover.

Men, vad är egentligen problemet?

Är det svårt för en lärare att lära ut saker till eleverna om de har sina mössor på sig?
Sitter mössan liksom i vägen för kunskapen som ska in i elevens huvud??

Njae, jag tror ju inte det ;o)

Däremot tror jag att det triggar igång något hos vissa vuxna, som blivit uppfostrade i att "ytterkläder har man på sig när man är utomhus". De uppfattar mössan som en protest mot vuxnas regler, som en kaxighet som inte ska finnas där.

Är det inte så att för de allra flesta ungdomar är ju mössan egentligen bara är en accessoar, en sak som dessutom kan dölja en bad hair-day(önskar att jag själv hade haft en cool mössa att ha på mig vissa "dåliga" dagar!) och som denna vinter verkligen varit till nytta för bäraren? ;o) 

Finns det inte viktigare saker att lägga vår energi på, speciellt när det gäller skolan?








Kommentarer
Postat av: Em

Jag håller med dig. Det är mer saker som kan vara distraherande som man borde säga till om. Det kan vara någon som tuggar tuggummi, det kan vara någon som suckar och stönar och beter sig allmänt ointresserad eller liknande. Men vad de har på sig borde spela mindre roll.

2010-02-13 @ 12:55:51
URL: http://egoinasmamma.nu
Postat av: Gun

Jag håller med dig, det är löjligt, och skolan och andra som gnäller på ungdomarnas mössor borde engagera sig i viktigare saker.

2010-02-13 @ 13:56:37
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Britt

Det var ju värre då vi var ung och ingen hade mössa på sig oavsett hur kallt det var. Jag tycker mössmodet och de stora kläderna är bra...synd att tjejerna inte anamar det lika mycket som killarna.



sv: Men fyfan vad avundsjuk jag blir! Jag skulle sova i Foppatröjan...

2010-02-13 @ 14:22:01
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: anna

Då jag har erfarenhet av läraryrket kan jag säga att problemet är följande:

Det finns en gammal svensk "tradition" att man inte ska ha huvudbonad inomhus. Med anledning av det har de flesta skolor kvar den punkten i sina trivselregler. Ska man ha regler måste de efterlevas, annars är de helt meningslösa. Därför tjafsar många lärare om mössor/kepsar. Men om jag fick bestämma skulle man ta bort en sån regel. Likaså kan man ifrågasätta förbudet mot tuggummi. För egentligen; vem störs av det? Skulle det var tillåtet tror jag att de flesta elever inte skulle vara så angelägna att ha tuggummi i skolan längre...

2010-02-13 @ 22:14:35
URL: http://annabackhouse.blogg.se/
Postat av: Elisabeth

Jag håller fullständigt med dig Pia. Jag har hur många gånger som helst stött på det problemet när mina pojkar gick i skolan och jag var den förälder som inte skolans personal hade förväntat sig. Jag satt mig emot det. Jag anser det är löjligt att haka upp sig på en mössa, keps eller vad sjutton man än har på huvudet. Det har som sagt inte med kunskap att göra. Vi lever väl ändå på 2000 talet?



Ha en fortsatt trevlig lördag!

Kram

2010-02-13 @ 22:57:58
URL: http://mammaamu.blogg.se/
Postat av: Dom kallar mig Yngve

Absolut finns det viktigare saker att lägga vikt på, vad sägs om att börja med själva utbildningen? ;)



(för övrigt: tack för alla dina fina kommentarer. De är i högsta grad värmande)

2010-02-14 @ 11:27:30
URL: http://antipod.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Självklart, du har helt rätt!! Det är så löjligt att låta sånt småtjafs stå i vägen för sånt som verkligen är viktigt! Hyfs och omtanke kan man vis varandra även om man har mössa på huvudet och nedhasade jeans..!

2010-02-14 @ 16:08:47
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: Dagens Eko

Där kan jag tyvärr inte hålla med dig. Jag tycker det ser väldigt ohyfsat ut att ha huvudbonad, mössa på sig inomhus.

Varför måste man ha mössa på sig inomhus ?

2010-02-14 @ 17:00:15
URL: http://dagensekosblogg.wordpress.com
Postat av: Dagens Eko

men då kanske vi ska sluta med att ta av oss ytterkläderna med. Vi kör med dunjackor och vinterkängorna och kryddar med mössan och vantarna när vi är inomhus också då. För det är väl lika förlegat att ta av sig det med ?

Sen ändrar vi på respekten och kliver på i kyrkan med mössan på huvudet med, för det är ju bara gammalt och förlegat?

Sen struntar vi i all annan respekt med till omgivningen och kör på, för det är ju undervisningen som var den viktiga och inte petitesser som respekt ?

2010-02-14 @ 18:24:52
URL: http://dagensekosblogg.wordpress.com
Postat av: Dagens Eko

Glömde en sak.

Sen så låter vi ungarna sitta med mp3-spelarna och mobiltelefonerna på under lektionerna med, för hur ska dom annars kunna lära sig något ?



För alla idéer, åsikter, tankar och traditioner som inte är uppkomna på 2000-talet är bara skit. För hur ska ungodomarna lära sig något om dom inte får diktera sina regler och traditioner

2010-02-14 @ 18:42:16
URL: http://dagensekosblogg.wordpress.com
Postat av: Kristina J

Jag håller fullständigt med. Den här diskussionen hade jag med min pappa för några år sedan och han tillhör ju den gamla generationen och tycker absolut inte att mössor ska vara på inomhus.



När jag växte upp var det stora problemet att det endast var de absoluta töntarna som hade mössa på sig, och då ska man betänka att jag är uppväxt i Norrbotten där vintrarna var askalla. Vi gick hellre med illröda, förfrusna öron än mössa. Så jag tycker vi ska vara glada att ungdomarna vill ha mössa, om det sedan innebär att de även vill ha den på inomhus så stör det då inte mig.

2010-02-14 @ 19:36:19
URL: http://mammispammis.se
Postat av: Selma

I bland tror jag också att det handlar om att det är svårare att diskutera viktiga saker och så gömmer man sig bakom fåniga mössdiskussioner. Man vill ha respekt mot vuxna och skolan men förstår inte att man måste vara vuxen för att få vuxenrespekt.

2010-02-14 @ 20:01:54
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Pia

Dagens Eko: Oj, det här med mössan var ett känsligt ämne, märker jag. Och du tar det så långt att jag känner att på den nivån vill jag inte ens diskutera, eftersom det uppenbarligen inte handlar om mössor längre. Och det var just MÖSSOR som jag tog upp.

De ungdomar jag träffat, många med mössan på, har visat respekt för mig och andra. Kanske för att vi visat respekt för dem också!

2010-02-14 @ 20:59:00
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Ia

Jag tycker Du har en riktigt viktig poäng med det här....och jag har jobbat i skolans värld!!!



Jag jobbade med mitt läns samtliga mellanstadieklasser och ibland blev jag riktigt förskräckt över hur lärarna inte hade förstånd att välja sina konflikter. Då i början på 2000-talet var det dessutom mycket populärt bland flickorna att ha huvuddukar och det var okej...men inte att killarna hade en keps eller en mössa....vari ligger skillnaderna? Och...är det verkligen rätt att 25 elever ska sitta och vänta medan läraren försöker få en eller två elever att ta av sig mössan? Jag tycker inte det!



Respekt får man inte genom att strida med eleverna på det viset!!!! Respekt är nåt man gör sig förtjänt av!

2010-02-14 @ 21:21:18
URL: http://kajsalisa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0