Stjärnorna på slottet...

Bestämde mig för att se även kvällens avsnitt av "Stjärnorna på slottet".. bara för att det var Björn Ranelids dag.

Jag har varken läst hans böcker eller lyssnat på någon av hans "föreläsningar", men har haft ett instinktivt motstånd mot hela hans uppenbarelse. Den solariebruna kroppen, pomadalockarna, det otroligt högtravande språket och hans "sågningar" av andra författare. Men, egentligen har jag inte haft speciellt mycket att grunda min åsikt om honom på.

När programmet började så sa jag till mig själv: "Tänk inte på något annat än vad han säger, inget annat!

Och jag kan säga att jag nästan gjort en s k kovändning. Att höra honom berätta om sina föräldrar, sina läppoperationer, mobbningen, sitt skalltrauma som orsakat en plågsam tinnitus och allt skitsnack som skrivits och sagts om honom. Stämmer ens hälften av det han påstår är lögner så är det rent för jä*ligt! Och att höra att hans barn blivit indragna; då blev jag rent arg! Oavsett vems barn det än gäller! 

Nu när jag lyssnat på honom i en timme så tycker jag att han verkar vara en ödmjuk solariebrun man med pomadalockar och med ett ibland högtravande, men oftast väldigt poetiskt språk. Jag har aldrig hört honom "såga" någon, jag har bara läst det i kvällstidningarna. Men med tanke på de lögner som Ranelid påstår att dessa tidningar skrivit om honom så börjar man ju fundera..

Nåja, oavsett om "kvällstidningstexterna" är falska eller sanna så har jag definitivt fått se en helt annan sida av Björn Ranelid. En positiv sådan. Tror banne mig att jag ska låna en av hans böcker, bara för att bilda mig en egen uppfattning om honom som författare..

Se där.. Skenet kan bedra ibland! ;o)




Kommentarer
Postat av: Petter-Nicklas

Det är starkt att våga öppna upp och ge människor en ny chans. Se och hör borde testa samma sak.



God fortsättning på det nya året, vackra kvinna!

2010-01-03 @ 10:06:35
URL: http://antistorbloggare.blogg.se/
Postat av: anna

Vet du, jag gillar fortfarande inte honom särskilt mycket(just pga stilen, hur har talar osv), men han har skrivit en bra bok i alla fall: Lustmördarna. Den kan jag rekommendera. Har hört en del av hans livsöde, med tinnitus och det, och sånt önskar man ju inte ens sin värsta fiende. All respekt åt honom vad gäller det. Sammantaget tror jag att Björn Ranelid är en komplex människa (aren´t we all?) men han har förmodligen fått mer skit än han förtjänar, mycket pga sitt yttre.

2010-01-03 @ 10:53:57
URL: http://annabackhouse.blogg.se/
Postat av: Eva

Jag är beredd att hålla med dig och jag försökte också lyssna på vad han SA. Nåja ibland var han aningen högtravande men ibland inte alls så, nästan gjorde ner sig själv.



Läste Alex Schulmans tankar om gårdagens program och han sammanfattade det riktigt bra "Jag tror att det är denna dubbelhet som gör Ranelid så fascinerande. Ranelid känner hela tiden ett självförakt som brinner precis lika starkt som hans självkärlek. I Stjärnorna på Slottet fick vi se hur dessa båda känslor hela tiden bedrev sin vilda kohandel med varandra i hans inre. I ena sekunden tillintetgjorde han sig själv inför de andra. Berättade att han är en ständig lärjunge i livet, klargjorde hur fullständigt platta hans egna texter är jämfört med Tommy Körbergs sång. Och i andra sekunden slog han fast att han är en unik människa. “Hör ni vilket språk jag har”, recenserade han plötsligt sig själv mitt i en monolog."

http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen/2010/01/tankar-om-stjarnorna-pa-slottet-igar

2010-01-03 @ 11:22:15
URL: http://myblog-corner.blogspot.com/
Postat av: Gun

Jag såg det också, men har redan innan programmet börjat tycka om denna orginella människa. Det är hemskt vad han fått utstå. Även kändisar har känslor, det borde fler begripa tycker jag.

2010-01-03 @ 12:42:43
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Britt

Jag har hela tiden tänkt läsa hans böcker, men sen har någon annan bok kommit ivägen. Jag har hela tiden haft svårt för honom och Guillou, men Guillous böcker tycker jag om så jag tänkte att jag nog också tycker om Björns böcker. De av mina vänner som läst honom tycker om böckerna. Det får väl bli vårt nyårslöfte - att åtminstone läsa en bok av Björn Ranelid 2010.

2010-01-03 @ 13:16:53
URL: http://metrobloggen.se/brittsbetraktelser
Postat av: Kristina

Tänk vad lika vi tänkt. Tyvärr såg jag ej programmet då vi hade gäster,inser att jag borde gjort det. Men roligt att man kan ändra uppfattning så jag tar till mig vad du skrivit

2010-01-03 @ 15:47:57
URL: http://ruach.blogg.se/
Postat av: Agneta

Roligt att du lät dig "falla" med i programmet och att du ändrade uppfattning. Jag har alltid tyckt om Ranelid och hans böcker och just nu rullar reprisen från gårdagens program återigen bakom mig.

2010-01-03 @ 20:48:24
URL: http://bigmarlin.blogg.se/
Postat av: Ia

Jag har tänkt precis som Du och jag har kanske inte sällat mig till hans fanclub men här är vi sugna på att läsa hans böcker också ;)



För övrigt måste jag säga att Stjärnorna i år är bra mycket roligare att titta på än tidigare upplagor!!



Kram på Dig <3

2010-01-03 @ 23:59:28
URL: http://kajsalisa.blogg.se/
Postat av: Kristina J

Jag är lite sent ute här, känner jag. Har inte riktigt varit med i diskussionerna kring programmet tidigare då jag inte sett programmet förrän ikväll. Men jag har, precis som du, haft en viss uppfattning om honom utan att egentligen veta så mycket. Så jag var otroligt nyfiken när jag fick höra att han skulle vara med på slottet. Och jag har också ändrat uppfattning om honom och gillar hon skarpt nu. Visst, det kanske blir lite mycket av honom emellanåt, men han är riktigt skön. Och vad han har fått utstå!!

2010-01-04 @ 20:18:57
URL: http://mammispammis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0