Att göra något för miljön...

Idag hade jag en kommentar från en ny besökare, Naturflickan. Självklart gjorde jag, som jag alltid gör när någon lämnat en kommentar, ett besök på hennes blogg.

Hennes miljöintresse fick mig att tänka på ett tv-program som jag tror hette "Från koja till slott". Där fick de utvalda familjerna välja vilka rum som skulle göras om och plocka ut allt de ville behålla. I ett vardagsrum t ex så lämnade de flesta naturligtvis kvar soffor, bord, bokhyllor o dyl; de ville ju ha nytt. Så långt allt gott.

Men sedan kom snickarna. De tömde familjens vardagsrum ända in på väggarna och kastade allt i en container. För det var just det som var poängen med själva programmet. Familjen fick ett antal kronor för varje kilo som kastades.

Det som inte var okey med hela idén var att allt sågades eller hoppades sönder för att få plats i containern.
Varför kunde inte ovanstående möbler vägts i sin helhet och tagits tillvara? Dessa saker kunde ha lämnats in till en returmarknad för att, efter uppfräschning, kunnat säljas till de som kanske inte har råd med en sprillans ny Mio-möbel eller som gärna köpt en 60-talssoffa. Alla har vi faktiskt olika tycke och smak! 

När vi åker till Returmarknaden med sådant som ska kastas så blir jag beklämd när jag ser hur många hela och fina saker som folk kastat. Personalen som jobbar där hinner nog inte alltid med att kolla och ta tillvara på dessa grejer. Det finns dessutom en liten "stuga" där man kan lämna in t ex möbler. Enligt min mening borde den stugan vara knökfull med grejer, men inte de gånger vi varit där. Och har du ändå fixat ett släp; hur jobbigt kan det vara att åka förbi Röda Korset och lämna dina grejer där istället? Vi lever verkligen i ett slit- och slängsamhälle.

Jag försöker, trots allt, dra mitt strå till stacken genom att "panta" in tidningar, förpackningar(typ mjölk), hårdplast, batterier, glödlampor o dyl. Tyvärr har vi ingen möjlighet att "panta" matrester; det hade varit toppen! PET-flaskor och burkar pantas naturligtvis in på affären. Flickornas avlagda kläder går vidare till en kompis dotter. Saker som vi inte vill ha kvar säljs på loppis eller lämnas till RK. Vi har en bil som går på Etanol, men till och från jobb/skola åker vi buss eller cyklar.


Det finns säkert massor av fler saker som jag skulle kunna göra för att spara på vår dyrbara miljö. Så nu undrar jag: 

Vilket är ditt bästa miljötips?


Kommentarer
Postat av: Ia

Håller absolut med Dig...jag var gråtfärdig ibland när jag såg det programmet!!! Hela fräscha saker ratades för att få pengar till nytt...det kan iten vara miljövänligt tänk...mne å andra sdian finns ju itne programmet kvar!!

2010-05-04 @ 17:58:13
URL: http://kajsalisa.blogg.se/
Postat av: Marie

Ja det är dåligt att det inte finns kompoststationer eller nåt.... det kan väl finnas anställda där (ger nya arbeten.. smart av mig ;) som övervakar så att rätt kommer rätt osv. Vi är verkligen dåliga på återvinning och ändå ganska bra i jämförelse med många andra länder. Förr köptes det möbler för en livstid, nu köper vi för en trend.. till nästa trend.

Hon vrider sig nog nu fru "slit och släng" Lena Larsson... när hon ser hur det blev med slitet och slänget !

Kramen ♥

2010-05-04 @ 18:03:05
URL: http://applenochgras.blogspot.com
Postat av: anne

Spara på vatten: fulla tvätt- och diskmaskiner, inget rinnande vatten under handdisk, tandborstning, shamponering och intvålning, snålspolande toaletter. Ska du ha kallt vatten; häll upp i tid och ställ i kylen. Inget dagvatten i avlopp.Vatten är inte en oändlig naturresurs.

2010-05-04 @ 19:05:31
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Dansbandsfrun

usch ja, jag kom på mig själv på landet i helgen att säga "den här kan vi lämna på myrorna" ..."eller det kanske är lättare att slänga den direkt?" FY PÅ MIG, jag tog med kassen hem o ska gå o lämna in den. Många ggr är det nog tyvärr lathet. jag önskar att alla kunde göra nåt litet var.

2010-05-04 @ 19:11:46
URL: http://dansbandsfrun.bloggplatsen.se
Postat av: Maria

Måste erkänna att jag själv är rätt dålig på sorteringen men kanske att jag skulle börja med det. Dock tycker jag att det är lite svårt med förvaring här hemma, vart jag ska förvara papper, tidningar, flaskor (det pantar jag i alla fall =)) etc. men alla påverkar vi ju miljön på olika sätt så man borde nog ta sig en tankeställare. Har aldrig varit mycket för miljöfrågor så är inte så insatt men blev lite sugen på att läsa på i ämnet nu.

Tack för detta inlägg och för att du gav mig en väckarklocka =)Kram

2010-05-04 @ 20:27:44
URL: http://hundramil.blogspot.com
Postat av: Ulrika Fabulousforty

Jag sorterar på så gott jag kan, herreminje vad det blir pappersskräp i ett hushåll! Matrester äro dock inget problem, då vi äro begåvade med både hund och tonårsson...;D

2010-05-04 @ 20:52:47
URL: http://fabulousforty.blogg.se/
Postat av: Gun

Jag sorterar sopor och försöker köpa miljövänliga produkter och håller med dig ang. det programmet. Det pratade vi om många gånger, vilket slöseri det var.

Jag läser Naturflickans blogg. Hon är riktigt duktig på detta med miljön.

2010-05-04 @ 21:05:11
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Kristina J

Jag är nog lite sådär halvdan på det här med miljötänk, visst sorterar vi soporna men mycket mer är det nog tyvärr inte. Jo förresten, vi har skrotat bilen och har tänkt prova se hur det är att vara utan ett tag - det är ju miljövänligt förstås. Men det lär nog inte hålla i sig länge känns det som, det är svårt att vara utan bil i den här stan.

2010-05-04 @ 22:07:19
URL: http://mammispammis.se
Postat av: puzzelkvinnan

Jag tror att mitt bästa tips ,är att alla börjar tänka på miljön......sen tror jag det löser sig....

2010-05-04 @ 22:26:05
URL: http://puzzelkvinnan.blogg.se.
Postat av: Selma

Här åker vi runt. Återvinningsstationen med trasiga oandvändbara saker. Tidningar, glas och allt annat som kan sorteras i kassar får följa med när vi handlar för där finns en återvinningsstation. Allt som det kan vara något med hamnar hos Röda Korset. Slår man ihop två hushåll blir det massor över.

2010-05-05 @ 09:54:33
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Naturflickan

Jag gillar detta inlägg skarpt! Man kan återanvända det mesta. Jag tycker att man kan kasta en blick i secondhandaffären innan man köper nytt. Jag skulle inte köpa underkläder där kanske, men det mesta andra kan man köpa där. Mitt miljötips^^

2010-05-05 @ 17:58:42
URL: http://naturflickans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0