Adoption...

Såg Uppdrag granskning igår. Det handlade om den gambiska flickan som adopterats av svenskar och som sedan lämnats tillbaka till Gambia.

Alltså, det finns så många saker i denna historia som upprör mig. Hur de s k adoptivföräldrarna fått för sig att de bara kan "lämna tillbaka" ett barn som de faktiskt är vårdnadshavare för. Hur de kunnat strunta i det faktum att de har juridiska skyldigheter mot detta barn. Hur de kan tro att man kan ha "öppet köp" på ett barn. Helt sjukt!

Och sedan har vi socialtjänsten. Som, efter att historien blivit känd, hävdade att de inte ville stöta sig med Gambia; att det var ett komplext ärende. Men en högt uppsatt gambisk advokat hade rapporterat att flickan betraktades som svensk och att Gambia inte gjorde några som helst anspråk på henne. Denna rapport gjordes på uppdrag av Sveriges regering. Men trots att socialtjänsten då visste att det bara var att hämta hem flickan lade de istället ner hela ärendet!

Hur kunde dessa människor, som hade hand om ärendet, sova på nätterna?Kommentarer
Postat av: Svorskan

Det låter fullständigt fel, men jag försöker låta bli att döma när det gäller sånt här. Man får aldrig veta allt känns det som. Däremot är det viktigt att även om det finns tystnadsplikt etc, så måste man komma fram till exakt hur och varför det hände. Jag tror inte VI får veta allt. :(

Sv: Haha! Dottern uppskattade inte min påhittighet så mycket.

2010-11-04 @ 20:21:05
URL: http://svorskan.se
Postat av: Gun

Jag såg inte programmet, men det låter ju helt horribelt i alla fall.Sv: Tack för stödet. ;D

2010-11-04 @ 20:28:43
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Selma

Visst undrar man ibland.

2010-11-04 @ 21:53:53
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: anna

Låter helt sjukt! :(

2010-11-04 @ 22:01:38
URL: http://annabackhouse.blogg.se/
Postat av: Kristina

jag såg ej programmet bara förhandsinf och då blir man lessen, vad hade de för drömmar om föräldraskap? Man får det man får, man väljer inte, men min upopgift när jag får en gåva är att förvalta den på bästa sätt. Hur mådde flickan nu, kom det fram och tog ngn hand om henne nere i Gambia?

Kram till dig såg du var trött.

Boka in lördag första advent för adventskonsert på Vasakyrkan kl 19 då sjunger jag

2010-11-04 @ 22:16:32
URL: http://ruach.blogg.se/
Postat av: Mamma J

Nu såg jag inte programmet - men det är lite som den där familjen som också ville lämna tillbaka sonen som de upptäckt hade neurologiska skador. D v s han var lite "störd" och det passade inte dem... Honom hade de haft sedan han var helt liten, så han visste inget annat än dem.Hur kan man svika ett barn så?! Undrar just vem det är som är störd i sammanhanget?!

2010-11-04 @ 22:16:52
URL: http://mammanj.blogspot.com
Postat av: puzzelkvinnan

ja,man kan ju fundera på det oxså.

Inget verkar ju fungera i huvet på vissa nu för tiden

2010-11-04 @ 22:33:04
URL: http://puzzelkvinnan.blogg.se/
Postat av: Laila

Jag lider med flickan...

Det är helt sjukt!

2010-11-04 @ 23:00:15
URL: http://tillklippt.blogspot.com/
Postat av: Marie-Louise

Jag såg endast halva programmet, men jag håller med Svorskan. Vi får aldrig veta allt. Sen kom väl flickan hit när hon var runt 10 år vad jag förstod och adoptivmamman var en släkting till flickan tror jag de sa. Självklart är det helt förkastligt att man "skickar tillbaka" ett barn som man är vårdnadshavare till. Men jag tycker ändå man inte får glömma att vi aldrig får veta allt. /Kram

2010-11-04 @ 23:45:54
URL: http://madredetres.blogg.se/
Postat av: Kristina

Jag kan inte komma på några som helst omständigheter som skulle kunna rättfärdiga adoptivföräldrarnas och myndigheternas agerande. Blir alldeles förskräckt över hur fruktansvärt illa den stackars flickan blivit behandlad.

2010-11-05 @ 00:01:28
URL: http://mammispammis.se
Postat av: Anonym

Men fy så hemskt. Jag har inte tittat på programmet men jag vet att det finns sån jäkla orättvisa och att barn verkligen få bli behandlad på detta sätt är fruktansvärt.

2010-11-05 @ 00:32:26
Postat av: sara - Glitterögon

Har inte hört talas om detta närmare. Omständigheterna låter förfärliga, kanske för många av de inblandade?! Kram.

2010-11-05 @ 12:38:05
URL: http://glitterogon.wordpress.com
Postat av: Ama de casa

Fy vilken vidrig historia!

2010-11-05 @ 13:01:20
URL: http://amacasa.wordpress.com/
Postat av: Svorskan

Sv: Nu ställer jag allt på huvudet, något jag inte gör för att vara dum, så du vet. ;)Vad är det som säger att hon får det värre i Gambia? Vi vet att man ANTAGLIGEN lever sämre där än här, men inte ALLA? Det KAN finnas något i storyn som gör att hon mår bättre av att leva där än här? Och HUR adopterade de? Om det var genom en organisation, så måste ju den organisationen ta sitt ansvar (eller skulle ha tagit).Jag tror som du, att detta är helt fel, men jag vill inte utesluta att det kan finnas information som gör att jag skulle tycka annorlunda. Jag har upplevt det förut och kommer säkert att uppleva det igen (att jag tror något är helt sjukt, men när jag får mer info så förstår jag varför)

2010-11-05 @ 16:42:45
URL: http://svorskan.se
Postat av: Svorskan

Sv: Jag håller fortfarande med dig, men vi VET inte om föräldrarna och/eller socialtjänsten har haft flickans bästa i tankarna. Det kan vi inte veta utan att veta allt. Men sen TROR jag att det är som du också tror. ;)

2010-11-05 @ 17:37:35
URL: http://svorskan.se
Postat av: Marie-Louise

Svar: Jag håller absolut med dig, man kan inte "lämna" tillbaka ett barn som man har adopterat, hur gammalt barnet än var då det kom till Sverige.Jag läste på lite på Uppdragsgransknings hemsida igår och mycket i det här fallet verkar oklart, tex, står det nu att flickan är i Sverige igen. Men man verkar inte riktigt veta vart i Sverige hon är, mycket märkligt. Och Soc verkar gömma sig bakom "sekretessen" som vanligt när det hettar till.Och det är fruktansvärt om man som adoptivförälder hotar sitt adoptivbarn med att: om du inte sköter dig så skickar vi tillbaka dig. Hur kunde de ens bli adoptivföräldrar undrar jag.Jag ville bara påpeka att vi inte vet allt i det här fallet, vi har bara en sida. Men det är säkert så hemskt som det verkar :( /Kram

2010-11-05 @ 20:12:03
URL: http://madredetres.blogg.se/
Postat av: Agneta

jag såg inte programmet men läste om denna flicka redan tidigare i år och blev precis lika upprörd då som jag blir nu. Vad tänker de med, och hur kan man bara göra så mot någon som man tagit emot som sitt eget kött o blod hemma? Vissa borde inte ens få lov att vara i närheten av andra människor...och sedan att soc gömmer sig bakom sin sekretess som vanligt. skakar på huvudet

2010-11-06 @ 11:45:53
URL: http://bigmarlin.blogg.se/
Postat av: Åsa

Såg inte programmet men har läst om det, så fruktansvärt och jag undrar precis som du. Hur kan de sova på nätterna!!

2010-11-07 @ 13:43:22
URL: http://asonet.blogg.se/
Postat av: Mamma J

Ang att hon kanske inte får det SÄMRE i Gambia, så tror jag inte egentligen att det hela handlar om var hon får det bättre/sämre ur det perspektivet Sverige vs Gambia. Jag får uppfattningen att det handlar om sveket gentemot barnet från vuxenvärlden.Man "gör inte slut" med ett barn som man kan göra med en vuxen som man har tagit in i sitt liv.Fast å andra sidan: Med den typen av adoptivföräldrar så kanske det var bättre för flickan att få komma till någon som verkligen ville ta hand om henne. Om de gick så långt som till att skicka tillbaka henne - hur har hon inte haft det under tiden hos dem?!

2010-11-13 @ 13:56:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0