Hantverksarbetare och Akademiker...
Inte för att jag anser kärnämnena onödiga. Absolut inte. Och självklart finns det många människor som älskar att studera, som lär sig genom att läsa. Men sedan finns det många människor som faktiskt lär sig bättre genom att göra. Som presterar bättre när de får göra saker med händerna. Praktisk träning istället för teoretiskt lärande. Det måste finnas utrymme för bägge dessa grupper.
I ett önskesamhälle, där pengar inte vore något problem, skulle jag önska att ungdomarna fick testa 2-3 olika arbeten direkt efter 9:an. Att de som ville skulle få "prova på" ett yrke, t ex sköterska, frisör, polis eller mekaniker.
Och troligen finns det de som, liksom jag gjorde, hatar matte, kemi och fysik, men som egentligen har en stark önskan om att bli ex-vis veterinär. Men om de istället skulle få "umgås" med yrket i ett par månader så kanske förståelsen ökar till varför man måste läsa just dessa "hatämnena" och detsamma vad gäller motivationen.
Eller kanske funderar de på juristyrket, men blir avskräckt av alla "tunga" ämnen som måste läsas. Efter en längre praktik på en advokatbyrå så kanske ungdomen blir förvissad om att det är just detta yrke som gäller. Eller inte. Kanske visar det sig att de har naiva föreställningar om "glamouren" inom ett visst yrke.
Men, det viktigaste är ändå att alla får en möjlighet till ett yrke, oavsett vilken av ovanstående "grupper" de tillhör.
Och jag tycker att, oavsett om du är professor eller sophämtare, psykolog eller bartender, hjärtkirurg eller snickare, alla är lika betydelsefulla i vårt samhälle.
Vilka kloka idéer du har Pia. Du kanske skulle blivit politiker och drivit såna frågor?
Jag håller med dig helt! Det är inte lätt för en ung människa att veta vad man vill. Jag tycker även vi vuxna har ett ansvar i att få unga att inse att det inte är hela världen att välja fel. Det är aldrig försent att byta bana. De har så stor press på sig och behöver få veta att det faktiskt inte är hela världen. Min ena son har varit skoltrött och hoppat av två utbildningar och går nu folkhögskola istället. Det har varit lite jobbigt, men vi har försökt stötta honom, och nu har han planer på att plugga vidare på universitet. Hur bra som helst!
En liten gåva från mig till dig ♥
http://tillklippt.blogspot.com/2010/10/en-liten-sot-bild.html
Så sant så sant <3
Ja tänk om regeringen kunde tycka så också. Det är en väldig stress på våra ungdomar som ska välja gymnasium nu. Tänk om ALLA kunde få vara lika mycket värda på arbetsmarknaden, om städaren var lika viktig som juristen, för det är dom ju. Inget samhälle skulle fungera utan städare, barnsköterskor, jurister, poliser m.m. Men inom vårt samhälle har vi en klar uppdelning på "vi och dom", vilka yrken är bra vilka yrken är dåliga..../Kram
Så sant, så sant. Alla är lika värda.
Tänk om det ändå gick att göra så som du drömmer om - vad bra det hade varit. Och vilka kanonpraktikanter det skulle finnas.
Därför uppmanar jag ungdomar & äldre här på arbetskraftsbyrån i finnbyn att testa på praktik å arbetslivsträning. Att våga testa på e ju så viktigt. E man ung eller arbetslös så har man dessutom alla chanser att testa - blev arbetslös efter studierna men for på praktik... efter tredje stället hamnde jag här å stortrivs. TESTA TESTA TESTA sig fram gäller!
Det där låter klokt och bra.
kloka o sanna ord det där. det är minsann inte lätt att välja bland alla jobb o yrken som finns, inte alla som "bara vet" vad man vill bli
Sv; att mamma har haft en massa teckenspråkskurser beror på att jag har en bror som är förståndshandikappad och döv. Mamma gick själv en massa kurser men insåg till slut att ingen gav henne det utbud som hon ville ha och därför startade hon egna som alltid var välfyllda av föräldrar och andra som hade relation med barn som behövde teckenspråk. Nu är det ju en 20 år sedan hin hade en grupp sist, och mkt har nog hänt i den världen sedan dess. Skulle tro att föräldrar idag får ett bättre stöd än vad som fanns då?
I agree!