Friår...

Möjligen har jag skrivit om detta förut. Orkar inte kolla upp det! Ni får väl hoppa över det här inlägget om det känns som ett repriserat ämne! ;o)

När det byttes regering så togs friåret bort. Det var synd, tycker jag. Även om kostnaden s a s blivit densamma, så hade det ändå kunnat ge en arbetslös möjlighet att få jobba i ett helt år och i och med det en större chans att "få in en fot" på en arbetsplats. Det handlar inte alltid om att få ersättning utan det handlar om att få känna sig värdefull, att få känna att man gör nytta och att få arbetskamrater. Det handlar dessutom om vikten av att underhålla sitt "hantverk", sitt yrkeskunnande.

Jag känner många som drabbats av de nya stämplingsreglerna. De regler som säger att om de tar ett jobb på två timmar så förlorar de en hel veckas stämplingsmöjligheter. De blir sittande hemma, trots att de är fullt arbetsföra och inget annat vill än att få jobba. I min enfald så trodde jag att det skulle premieras att jobba! Men det verkar inte så..

För att återgå till friåret. Vad hade jag gjort om jag fått möjligheten att bli "ledig" ett helt år?

Jag skulle gärna gå en Hantverksutbildning. Jag skulle gärna vilja lära mig alla möjliga hantverkstekniker; silversmide, vanligt smide, tovning, slöjd, målning, drejning.. ja, ni fattar! Jag skulle vilja gå den utbildningen för mitt eget höga nöjes skull!

Eller.. En fotoutbildning. Att få lära mig allt om fotografering. Allt från hur inställningarna på en digital systemkamera funkar och hur man fotar bäst i olika miljöer. Hur man använder reflexskärmar. Jag älskar ju att fotografera och tycker stundtals att jag kan få till rätt bra foton. Men hur redigerar man sina bilder på bästa sätt?

Jag har döttar som är duktiga på varsitt område, men det blir liksom inte att man håller en "utbildning" hemma. Det blir kanske lösningar för stunden, men kanske inte så mycket mer. Jag behöver ett mer organiserat lärande och gott om tid om jag ska kunna lära mig det ordentligt! Hahaha..

Vad skulle du göra om du fick ett helt år "ledigt"?


© Pia Hagman





Kommentarer
Postat av: Ylva

Jo, jag tycker faktiskt att "Att vara jag i en Volvo" verkar vara en intressant bok. Det är ungdomar som bor på ungdomshem som skrivit den.



Jag har en kompis som hade friår men mitt i kom den nya regeringen och sänkte ersättningen! Det var inte så kul för honom som flyttat från Linköping till Göteborg och köpt en lägenhet.

2010-10-30 @ 11:57:05
URL: http://yfronten.blogg.se/
Postat av: Maria

GASH, jag skulle nog börja med att ta lite ledigt. Det kallas ju inte FRIÅR för inget liksom haha. Det5 kanske skulle vara skönt en vecka eller två. Sen skulle jag vilja plugga lite psykologi, lära mig mer om kost och träning, jobba stenhårt med mig själv, sen skulle jag komma tillbaka till jobbet som en HELT ny människa. Man kan ju alltid drömma och hoppas =)

Kramkram

2010-10-30 @ 12:16:34
URL: http://livetsmarathon.wordpress.com
Postat av: Svorskan

Om jag hade friår och PENGAR så skulle jag utforska både Tibet, Kina, Irland och Island och sen skulle jag ta hela paketet med Hurtigruta långsmed norges kust. Men det är okej att jobba också. Jag är lite tråkig av mig, jag kan liksom njuta av småsaker i vardagen. Det perfekta för mig är att klara av den utmaningen att njuta här och nu oavsett.

Sv: Nej, jag tror man alltid ställer om klockan natten till söndag sista helgen i oktober? Eller? Hahaha, nu blev jag också osäker.

2010-10-30 @ 13:40:48
URL: http://svorskan.se
Postat av: Maria

Tack vännen! Du är bäst! Hoppas du har en bra helg!

Kram

2010-10-30 @ 13:55:35
URL: http://livetsmarathon.wordpress.com
Postat av: Anonym

friår? Ja tack.

Men vad hade jag gjort?

Haft det gött bara antagligen, inte varit så trött och sur. : )

2010-10-30 @ 15:04:51
URL: http://kvinnanmedkoftan.blogspot.com/
Postat av: Kristina

Jag skulle (om det nu inte var för att dottern går i skola) ta med mig familjen för att bo på en grekisk ö ett år, alldeles intill där min bästa vän bor. Min bror och hans sambo hade friår och de njöt för fulla muggar, de reste bl.a massor. De som hade vikarierat för dem under friåret fick fortsatt arbete hos deras arbetsgivare när friåret var slut -alla nöjda och glada!

2010-10-30 @ 17:55:08
URL: http://mammispammis.se
Postat av: Marie-Louise

Jag skulle gärna resa om jag hade kunnat få friår. Fast ett problem är väl att hur som helst har man sina utgifter här hemma ändå, ja om man inte hyr ut lägenheten och så. Men det vore en härlig dröm att kunna resa runt 1 år och upptäcka världen.

2010-10-30 @ 19:51:36
URL: http://madredetres.blogg.se/
Postat av: Selma

Jag vill också lära mig fotografera bättre.

2010-10-31 @ 07:13:50
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Agneta

om jag hade ett friår skulle jag bara va..ta dagen som den kommer och få rå om mig själv samt de andra i familjen. Läsa, träna, vara med barnen osv...så känns det just nu iallafall. Sköna tanke ;-)

2010-10-31 @ 09:00:08
URL: http://bigmarlin.blogg.se/
Postat av: Maria

Tack vännen! Jo det är rätt jobbigt men samtidigt känner jag mig lite starkare än dom säkert för dom sitter bara och försvarar sig själva, medan jag kan sitta tyst och lyssna och ta in. Har själv varit en sån som velat försvara mig med ord så fort någon attackerar mig och det var fruktansvärt jobbigt, energikrävande och frustrerande. Så jag är glad och tacksam för att jag inte är sån längre. Det får helt enkelt stå för dom. Jag har ju ändå alternativ. Känner jag att jag inte får någon respons eller dom vill lyssna på mig och se den människa JAG är så kan jag helt enkelt prova något annat ställe och det är deras förlust för dom skulle bara veta vilken möjlighet dom har fått. Jag har ett helt eget schema, öppnar, stänger som dom andra och hjälper till i klassen och det enda chefen betalart till mig är 25% av min lön så hon betalar inte ens en hel lön för en som är 100% anställd. Tyvärr verkar dom inte se det riktigt och jag vill inte vara en spelbricka i ett spel längre. Hoppas verklighen jag får testa det andra stället. Kan knappt vänta =)

Kramkram

2010-10-31 @ 12:01:33
URL: http://livetsmarathon.wordpress.com
Postat av: Svorskan

Sv: Vad roligt om vi kan ses! Det vill jag VERKLIGEN. Säg bara till, så skall jag göra vad jag kan för att möta dig på halvvägen eller nåt. ;) //Vi lurade Diana. När jag träffade Diana gick Janne några meter bakom mig. Han kom bort till oss och frågade om jag var Em och sen vände han sig mot Diana och frågade om det är hon som har bloggen "Decdia". Sen avslöjade han att han brukar kommentera i hennes blogg ibland och slutligen presenterade han sig som Janne. Hahaha, rätt roligt att se Dianas reaktion. (Lite svårt att förklara så här, men överraskad blev hon)

2010-10-31 @ 13:35:36
URL: http://svorskan.se
Postat av: Cina

Jag som haft "friår" i fyra år av andra orsaker tänker att ett friår för mig skulle vara att vakna pigg o frisk, inte vara deppig och ha ont, ha lust på livet och plugga till bildterapeut. DET skulle jag vilja göra.

Kram!

2010-10-31 @ 17:23:00
URL: http://cinaslada.blogspot.com/
Postat av: Kristina

Jag håller med Cina här uppe, för på ett sätt ahr ajg haft friår i alltför många år, men ett friår för mig skulle vara ett friår från smärta. Tänk att dag efter dag få vakna och inte ha ont och att kunna göra en massa saker som jag ej gjort på evigheter, tex cykla, bada resa, spontana saker och så en massa hantverk. Kram från en trött K

2010-10-31 @ 22:48:33
URL: http://ruach.blogg.se/
Postat av: Anneli

Jag hade glädjen att få ta del av friårspengar när det begav sig. Sista året på min utbildning på Strömbäck var det som det hände. Eftersom jag inte fick studiemedel (pga för hög ålder) kom friårsslantarna väl till pass. Men, det är ju alltid ett men med - jag hade ju varit tjänstledig i över ett år då och hade ingen a-kasse grundande inkmst. Det innebar att jag fick betydligt mindre slantar än jag skulle fått om friåret hade funnits första året jag pluggade. Däremot tyckte jag det var fantastiskt att det över huvudtaget var möjligt. Men reglerna var såna - jag tackade och bockade.

2010-11-01 @ 22:33:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0